Адска професия: как се добива сяра

5346
Адска професия: как се добива сяра

Стратовулканът Иджен – невероятно място, където ще видите плантации с кафе по склоновете, водопади, привличащи много туристи всяка година, а също така марсиански пейзажи на най-голямото в света кратерно езеро Кавах-Иджен, пълно с киселина.

Колкото повече се изкачвате по скалистия път нагоре, растителността става по-малко. Първите серни пари започват да изпълват белите ви дробове.

Стигайки до края на кратера, виждате пред себе си удивителна панорама – небесносиньо езеро с колони дим и избухвания на син пламък – това е сероводород, който гори с яркосиня светлина при температура до 600 °С.

Тук, получавайки около 13 долара на смяна, работят десетки хора. Те добиват сяра.

Разтопената сяра – в течно състояние тя е червена, тече по керамична тръба, която кондензира серните газове от вулкана в течност и изстива, ставайки жълта.

Работниците взимат едри късове сяра, товарят ги и ги носят до върха на вулкана. След това вървят още няколко километра до местния завод Джамбу на южния му склон.

Теглото на товара достига 70 кг. Да се работи е трудно дори с противогаз.

Руски вулкан изхвърли пепел до стратосфератаСтратосферата е един от най-горните слоеве от въздушната обвивка на Земята. Тя започва на около 11 км надморска височина

В завода сярата отново се разтапя и се разлива в съдове. В преработен вид се изпраща към местни заводи за вулканизация на гума и други промишлени обекти. Така сярата се използва впоследствие в нефтопреработвателната индустрия и в производството на миещи средства и торове.

Това определено не е една от най-леките професии. Тънкостите на процеса на добиване са показани от фотографа Улет Ифансасти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg