Акула, лисица, костенурка, бухал, мече. Как решавате семейните конфликти?

3108
Акула, лисица, костенурка, бухал, мече. Как решавате семейните конфликти?

© Getty Images

Няма как да живееш с един човек и да не се скараш с него. Това важи и за съпрузи, и за деца, и за родители. Семейните свади не са подминали никого, дори кралските особи, пише CNN. В книгата си принц Хари разказва за конфликтите в кралското семейство, отдалечеността един от друг, завистта и нетърпимостта. 
 
Понякога такива конфликти могат да изглеждат невъзможни за разрешаване. Времето няма как да бъде върнато, казаната лоша дума – също. Но психолози твърдят, че проблемите могат да се превъзмогнат, ако се прилагат добре обмислени стратегии. Преди всичко човек трябва да познава другия и да знае с какъв характер му предстои да преговаря. 
 
Дипломацията в семейството понякога е по-сложна и от тази на международната сцена. И затова се иска истински майсторлък на водещия преговорите. Ето защо канадските психолози Джуди Макинен и Сюзън Джонсън представят описват някои типични последствия от семейни скандали. 
 
Винаги трябва да се отчита, че раните, нанесени в подобни свади, зарастват по-трудно. Причината е проста – ударите идват от близки хора. И често на тях се реагира с агресия, страх, нетърпимост, нежелание за общуване и не прощават лесно. 

Петима в кабина в небето. Семейство обикаля света със собствен самолетисторията на канадско семейство, решило да обиколи света със собствен транспорт

Социалният психолог Дейвид Джонсън е изучавал типичните реакции на повечето хора. Според него има пет вида стратегии, които се прилагат: 
 
„Костенурка“ – това са хора, които лесно се отказват, дори от собствените си цели, заради които е станала свадата. Резултатът е „замразен“ конфликт, който може да не се реши с години. 
 
„Акули“ – те са агресивни и винаги настояват да получат това, което искат. Имат навика да атакуват и се опитват да надделеят. 
 
„Мече“ – винаги се опитват да възстановят мира и искат нещата да вървят гладко. Те също са склонни да се откажат от целите си в името на връзката, независимо дали любовна или родителска. 
 
„Лисица“ – те са царете на дипломацията и компромиса. Винаги се грижат и двете враждуващи страни да са доволни от постигнатото. 
 
“Бухал“ – те подхождат към една караница като към проблем, който трябва да бъде решен. Готови са отделят колкото време и усилия са необходими, но да постигнат целите си. 
 
Някои изследователи твърдят, че предишният опит, а не толкова характерът определят реакциите в такива ситуации. 

Селото, в което мъжете и жените наистина говорят на различни езициКазват, че мъжете са от Марс, а жените от Венера

С други думи – ако човек е свикнал, че самият той не е толкова важен, е по-вероятно да възприеме по-миролюбив подход – мече например. Според някои психолози реакциите могат и да бъдат „култивирани“ до определена степен, ако връзката е дългогодишна и каращите се се познават добре. Но по същество подходите не се променят, казват специалистите. 
 
Често пъти връзките между хората зависят изцяло от това как те се справят с конфликтите, които пък са неизбежни. Психолозите Ричард Майки, Матю Даймър и Бърнард О‘Брайън са обединени в становището, че най-продуктивните връзки са тези, в които хората са се научили да се помиряват в конструктивен дух. 
Ето защо връзка между две „акули“ например не е невъзможна, но едва ли ще бъде хармонична колкото тази между две „сови“. 
 
Прошката е считана като крайната цел на всеки опит за помирение между скарани. 
 
Често пъти обаче пътят до нея е доста дълъг и труден. Дотолкова, че съществуват центрове, предлагащи професионална помощ как да се постигне взаимно опрощение.
 
Един от съветите, които дават, е да се осъзнае, че всички хора са грешни (самите ние също). Трябва и да се забравят оценките от типа „кой е пострадал повече“. Опит да се приеме чуждата гледна точка също е важна стъпка. И да се поеме собствената отговорност, тъй като всеки участник в конфликт е допринесъл по някакъв начин за възникването му.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg