Антон Панайотов: Хората трябва да търсят алтернативи за своите спестявания

3779
Антон Панайотов: Хората трябва да търсят алтернативи за своите спестявания

© Антон Панайотов, Alaric Capital

Агресивното печатане на пари през последните години и нулевите лихвени проценти промениха представата за банките като място, в което хората съхраняват парите си.

В същото време дигитализацията на финансовите услуги е толкова напреднала, че всеки има достъп до тях и може да инвестира във всякакви активи.

Това заяви изпълнителният директор и основател на Alaric Capital Антон Панайотов, който взе участие в панел "Лични финанси". Дискусията беше част от 12-ото поредно издание на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

"Въпросът за това как да защитим парите си от инфлацията трябва да се разглежда в два конкеткста. Първият е България, защото ние живеем тук и все още сме най-бедната държава в Европа. Когато това е първата изходна точка, въпросът е колко хора, всъщност, имат доход, който да защитават, а не да харчат за потребление", заяви Панайотов. 

По думите му това стеснява периметърът на хората, които въобще се вълнуват от този въпрос.


"Вторият контекст е свързан с огромната промяна в парадигмата и отношението към банките, като към място, в което хората съхраняват парите си. Негативните лихви са феномен за финансовия свят. Когато банката започне да те таксува за "удоволствието" да държиш парите си при нея, нещата се променят до степен, в която създават едно объркване", смята той.

Третият важен фактор, от който зависи отговора на въпроса за инфлацията, според изпълнителния директор на Alaric Capital, е, че светът е много по-различен от този преди 10 години и днес всеки може да инвестира на капиталовите пазари, благодарение на дигитализацията на финансовите услуги.

"От тази гледна точка изглежда е много важно как да не загубим пари от инфлацията, която всеки вижда. Във финансовата система се напечатаха огромно количество пари. Само в САЩ паричното предлагане се увеличи с над 24%, което е огромен ръст за една година.

В последните 10 години парите поевтиняват, лихвите са нулеви, а за големите депозити някои банки вече прилагат и отрицателни. Тоест въпросът е не къде да вложим парите си, така че да не ги загубим, а как да не ни ги вземат", заяви Антон Панайотов. 

Той посъветва хората да започнат да търсят алтернативи за своите спестявания, тъй като вече има много възможности за инвестиции с различен рисков профил. Според него българите предпочитат по-консервативни финансови инструменти и нямат висок "апетит" към риска, но на пазара има достатъчно възможности за инвестиции, които са с нисък рисков профил.

Според него, ако човек иска да постигне 5% годишна доходност върху своята инвестиция, той трябва да си отговори на въпроса и колко е готов да рискува, тоест да загуби.

"Не са много инструментите, които позволяват реалистична доходност от 5%, без, от другата страна, да стои потенциална загуба от 5%. На този етап има много борсово търгувани фондове (ETF), които предлагат портфейл от инструменти с фиксиран доход.

В долари облигационните фондове най-често носят около 5-6%% годишна доходност, в евро е с около процент по-малко, така че те са добър вариант за сравнително нискорискова инвестиция", каза още Панайотов. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg