Бъфет за здравето си и бъдещето на пазарите

3803
Бъфет за здравето си и бъдещето на пазарите

© Youtube

През август тази година Уорън Бъфет ще навърши 90 години.

Легендарният инвеститор, както и неговият дългогодишен партньор Чарли Мънгър, се намират в добро здравословно състояние, каза Бъфет по време на първото изцяло онлайн годишно събрание на акционерите на Berkshire Hathaway.

Чарли Мънгър вече е на 96 г. и не присъстваше по време на тазгодишното събрание. Бъфет обаче обясни, че Чарли е добавил платформата Zoom към своя репертоар, което му позволява да провежда видео конферентни разговори.

Бъдещият мениджмънт на Bershire Hathaway


Един от най-честите въпроси, които се задават на Бъфет в последните години, това е бъдещето на Bershire Hathaway, най-вече поради напредналата възраст на двамата лидери.

Като най-вероятни наследници се сочат Грег Абел и Аджит Джейн, които са начело на енергийните и застрахователните операции на Berkshire. Именно Абел беше до Бъфет по време на вчерашното събрание, в отстъствието на Мънгър.

Не трябва да се подценяват шансовете и на други от двамата инвестиционни мениджъри – Тед Уешлър и Тод Комбс. Интересен факт е, че Комбс бива назначен от Бъфет, след като той печели на два пъти благотворителното наддаване за обяд с „Оракула от Омаха“, като общо дари 5.2 млн. долара.

„Чарли и аз сме наоколо. Няма да ходим никъде доброволно, но вероятно ще се насочим нанякъде без нашата воля по този дълъг път“.

Бъфет няколко пъти е казвал, че е избрал своя наследник, като това се е случило още през 2012 г., но този факт остава загадка за инвестиционната общност.

За продажбата на акции през март и април

Berkshire е продал акции на стойност 6.1 млрд. долара по време на кризата от новия коронавирус.

Най-голяма част от продажбите заемат дяловете от четирите най-големи авиокомпании – American Aitlines, United, Delta и Southwest. Berkshire притежаваше по около 10% от тези компании, но всичките им акции вече са продадени.

„Светът се промени за авиокомпаниите. Тези компании бяха добре управлявани, но те ще имат нужда от големи заеми – от около 10-12 млрд. долара всяка една, за да оцелеят през следващите години.

10 правила, които превърнаха Уорън Бъфет в милиардерСъстоянието на Уорън Бъфет може и да се оценява на десетки милиарди долари, но той все още живее простичко, а неговите стратегии за инвестиране и натрупване на богатство също не са от най-сложните

На 1 март бяха отчетени 2.3 млн. пътници, което е доста повече от 2 млн. средно на ден в предходната година. Месец по-късно тези данни вече сочат за по-малко от 130 000 пътуващи хора със самолет в САЩ, като те продължават да намаляват.

“Хората бяха посъветвани да не пътуват. Аз бях посъветван да не пътувам. Очаквам с нетърпение да се кача отново на самолет. Може да не е пътнически самолет, но това вече е друг въпрос“, каза още Бъфет.

За обратните изкупувания

През последното тримесечие Berkshire е закупил собствени акции на стойност 1.7 млрд. долара. Кешът на холдинга обаче нараства до 137 млрд. долара. Ето защо един от въпросите към Бъфет по време на събрание беше защо той не купува повече от собствените си акции.

„Цената на акциите не е на нива, където да почувстваме, че това е по-изгодно за нас, отколкото инвестирането им в други компании“, казва милиардерът.

Търсим нещо голямо, но и на атрактивна цена

От няколко години Berkshire не е правил голяма покупка. „Не сме купували нищо, защото не вижаме нищо атрактивно на хоризонта. Имаме желание да направим нещо голямо. Можете да дойдете при мен в понеделник и да ми кажете, че имате нещо, за което ще са нужни 30, 40 или 50 млрд. долара. Ако това наистина ни харесва, можем да го направим, казва Бъфет.

Заложете на Америка

Никой, включително и аз, не знам какво ще се случи с пазарите в следващите дни. Едно обаче е сигурно – никога не залагайте против Америка, нищо не може да спре тази нация. Ако заложите срещу тази страна, внимавайте – защото всичко може да се случи на пазарите.

Ако изберете да заложите на Америка, това ще ви донесе успех в дългосрочен план.

Бъфет казва, че е най-добре да заложите на индексен фонд върху широкия индикатор. Той има ниски такси и по този начин ще заложите на американската икономика, без да давате излишни пари на инвестиционни мениджъри.

„Никога не инвестирайте пари, които сте взели назаем“, казва още той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg