Бъфет: Жени, алкохол и ливъридж са трите неща, водещи към фалит

13287
Бъфет: Жени, алкохол и ливъридж са трите неща, водещи към фалит

© YouTube

Легендарният Уорън Бъфет вярва, че инвеститорите трябва да избягват купуването на акции с пари назаем.  

„От моя гледна точка е лудост да се заемат пари за акции. Лудост е да рискувате, каквото имате, за нещо, от което действително нямате нужда... няма да сте далеч по-щастливи, ако удвоите нетното си състояние”, казва Бъфет в интервю за CNBC.

Милиардерът споделя мислите на своя партньор и вицепрезидент на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър.


„Партньорът ми Чарли казва, че има три начина умен човек да се разори: алкохол (liquor), жени (ladies) и ливъридж (leverage). Истината е следната – той добави първите две, само защото започват с буквата L – само ливъриджът е”, казва Бъфет.

Уорън Бъфет обяснява рисковете от заемането на дълг и употребата на ливъридж в годишното си писмо за 2017 г. до акционерите на Berkshire Hathaway. 

„Berkshire, сам по себе си, дава някои примери как цената на случаен принцип в краткосрочен план може да навреди на растежа в дългосрочен план. През последните 53 години компанията изгради стойност чрез реинвестиране на печалбите си и позволявайки на сложните лихви да вършат магията си. Година след година се движим напред. Досега акциите на Berkshire са страдали от 4 големи понижения”, пише той.

Идва ли краят на ерата Бъфет?Двамата потенциални наследници на

Бъфет споделя данните, които показват, че книжата на Berkshire Hathaway са поевтинявали в диапазон от 37до 59% няколко пъти през последните 50 години. 

източник: Berkshire Hathaway

„Тази таблица показва най-силния аргумент срещу използването на пари назаем за покупка на акции. Просто не могат да ви покажат колко много могат да поевтинеят акциите в краткосрочен период", пише той.

„Дори ако заемите ви са малки и вашите позиции не са непосредствено застрашени от затъващия пазар, умът ви може да бъде разтърсен от стряскащи заглавия и безкрайни коментари. А един объркан ум няма да вземе добри решения”, добавя Бъфет.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lilly
# 0
18:02 | 27 February 2018
Е толкова ли няма български превод за leverage?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg