България е 38-ма в света по иновации. Кой е №1?

1810
България е 38-ма в света по иновации. Кой е №1?

© Getty Images

България се нарежда на 38-мо място в тазгодишното издание на Глобалния иновационен индекс (GII), публикуван от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), с обща оценка от 39.0, съобщава Pixotab. Този резултат нарежда страната ни след Унгария, Малайзия и Латвия, но я позиционира в топ 50 на иновативните икономики в света.

Изданието за 2023 г. разкрива интересни иновационни тенденции по света на фона на несигурната икономическа обстановка. Той е съставен от богат набор данни, като включва 80 индикатора от международни публични и частни източници. GII представя класацията на най-иновативните икономики в света за 2023 г., като включва общо 132 страни и идентифицира 100-те най-добри клъстера за научни и технологични иновации.

Този резултат на България отразява стремежа на страната към подобрение на иновациите и научно-технологичния напредък въпреки предизвикателствата, свързани с икономическата нестабилност. Все пак те оказват своето влияние - през 2021 и 2022 година България е на 35-то място.


Въпреки малкото отстъпление страната ни може да се гордее, че изпреварва като общ рейтинг държави като Турция, Бхарат (Индия) и Полша.

България се нарежда най-високо в категориите „Инфраструктура“ (28-мо място), „Резултати от знания и технологии“ и „Творчески резултати“ (34-то), а се представя най-слабо в „Институции“, „Човешки капитал и научни изследвания“ (66-то място), „Пазарна сложност“ (60-то място) и „Бизнес сложност“ (42-ро място).

Български инженери създават иновации за по-добро бъдеще През 2022 г. четири от шестнадесет разработени продукта на Melexis са дело на локалния екип на компанията в България

Кой е №1?

Швейцария продължава да бъде флагманът на иновациите, като за 13-та година заема първото място в индекса, което подчертавай стабилността и непрекъснатия напредък на страната в областта на иновациите.

Иначе Швеция се представя изключително успешно, като успява да изпревари САЩ и се изкачва на второ място в класацията.

Сингапур също влиза в топ 5, което го прави лидер сред икономиките в региона на Югоизточна Азия, Източна Азия и Океания.

Десетте най-иновативни страни за 2023 година според Глобалния иновационен индекс (GII) на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) са: Швейцария, Швеция, САЩ, Великобритания, Сингапур, Финландия, Нидерландия, Германия, Дания и Южна Корея.

 

GII разширява традиционните измервания на иновациите. Този подход отчита по-широкия им спектър в съвременния свят. В контекста на Целите на ООН за устойчиво развитие от 2019 година GII е признат от Общото събрание на ООН за еталон за измерване на иновациите.

Глобалният иновационен индекс за 2023 г. предоставя ценна информация за иновационната дейност в света и подчертава важността на инвестициите в наука и технологии за устойчиво развитие в несигурната икономическа обстановка. България трябва да продължи да работи върху подобряване на своя иновационен потенциал, за да се утвърди като водеща сила в региона и по света, посочват в заключение Pixotab.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg