Българка е отличена със световна награда за принос в икономическата наука

2380
Българка е отличена със световна награда за принос в икономическата наука

© LinkedIn

Българката Стефани Станчева, професор по политическа икономика в университета Nathaniel Ropes, е един от двамата изследователи в областта на социалните науки, живеещи в САЩ, които ще получат наградата A.SK Bright Mind за 2023 г. Присъдена от Берлинския център за социални науки за първи път тази година, тя отличава по-млади учени, които имат важен принос за политическите и икономическите реформи.

"За мен е истинска чест да бъда един от двамата встъпителни носители на наградата Bright Minds Award", казва Станчева пред The Harvard Gazette. "Много съм щастлива, че работата ми, която се стреми да се потопи в умовете на хората и да разбере по-добре техните възприятия, възгледи и убеждения, намира отклик сред другите."

Основаната от български учени LatticeFlow привлече 24 млн. лева инвестицияСред клиентите на компанията са американската армия и едни от най-големите компании в света.Станчева, определяна като френска икономистка от български произход, която се присъединява към факултета на Харвард през 2016 г., е известна с изследванията си върху подобряването на данъчните системи с цел по-голяма полза за хората и компаниите. За тази цел тя изучава дългосрочните ефекти на данъчната политика върху всичко - от образованието до иновациите.

Станчева също така проучва как гражданите се отнасят към данъчното облагане и други публични политики. Работата ѝ е широко цитирана и редовно публикувана в най-добрите академични списания. Понастоящем тя споделя поста на главен редактор в специализираното издание Quarterly Journal of Economics.

Историята на Румен Антонов - откривателя на автоматичната скоростна кутияИзобретението е едно от най-полезните в областта на световното автомобилостроене


Освен това през 2018 г. Станчева основава Лабораторията по социална икономика в Харвард, където ръководи разработването на широкомащабни проучвания и експерименти, предназначени за оценка на общественото мислене по редица икономически въпроси. Последните проекти на лабораторията обхващат нагласите в различни държави по отношение на поляризацията, упадъка на демокрацията, преразпределението на доходите и търговията.

Наградата A.SK Bright Mind за 2023 г. с награден фонд от 20 000 евро получава и професорът по социология и обществени въпроси в Принстънския университет Филиз Гарип. Дарон Асемоглу, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, пък печели основната награда A.SK за социални науки - най-високото отличие на Берлинския център за социални науки с награден фонд от 100 000 евро, което се присъжда на всеки две години от 2007 г. насам.

Церемонията по награждаването ще се състои на 14 ноември в Берлин.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg