Бивш банкер дълбае ниша в пазара на стари струнни инструменти

1056
Бивш банкер дълбае ниша в пазара на стари струнни инструменти

© Pixabay

Бивш банкер от Франкфурт дълбае ниша в малкия, но потенциално доходоносен свят на инвестициите в стари струнни инструменти.

Кристиан Райстер, главен изпълнителен директор на Violin Assets GmbH, твърди, че инструмент, дело на майстор като Антонио Страдивари, може да се оскъпи с 8% годишно.

От създаването си през 2014 г. неговата компания е продала няколко десетки музикални инструменти на частни инвеститори, фондации и семейни инвеститорски компании, а той в момента иска да основе фонд, концентриран върху този алтернативен клас активи.

“Инструмент Stradivarius може да допринесе за диверсификацията на един портфейл поради малката му връзка с други класове активи,” казва Райстер в интервю за Bloomberg.


Ниските лихви и несигурността на пазарите на акции правят алтернативните активи, като музикалните инструменти, класическите автомобили и произведенията на изкуството по-привлекателни за инвеститорите.

Райстер и неговият бизнес партньор Йост Тьоне генерират приходи, като намират инструментите сами и след това се опитват да ги продадат с печалба, или пък ги купуват от името на клиенти срещу известна такса.

Липса на прозрачност

Пазарът на много търсените цигулки и други струнни инструменти е все още много по-малък от този на класическите автомобили, например, а и му липсва прозрачност. Цените започват от около 35 000 евро за инструмент, но особено рядка цигулка, виола или виолончело може да струва и 30 млн. евро, според Райстер.

Той и Тьоне в момента се подготвят да пуснат първия си фонд. “Разговаряме с инвеститори,” казва Райстер, добавяйки, че очакват стартова дата през първото тримесечие на 2019 г.

Райстър е работил в подразделението за управление на активи на базираната във Франкфурт B. Metzler Seel. Sohn & Co. в продължение на пет години, преди да се насочи към алтернативните инвестиции.

По негови думи пазарът на струнни инструменти може да има своите предизвикателства. Ценните стари инструменти са скъпи за застраховане и поддръжка, а пазарът страда от липса на ликвидност.

Те може и да са добър начин за диверсифицирането на един портфейл, но музикалните инструмнети рядко генерират бърза доходност, казва Йоан Грамтик, виолинист от Швейцария, който също продава инструменти.

"Една продажба може да отнеме месеци, ако не и години, за да се постигне възможно най-добрата цена," казва той. Инвестиционният период не трябва да е по-малък от седем до десет години, добавя той.

Подобно на старите автомобили, класическите инструменти често все още се използват. “Много от нашите клиенти са и покровители на изкуството," казва Райстер. "Те понякога предоставят техните цигулки, виоли или виолончела на изключително надарени музиканти на базата на споразумение за дългосрочен наем.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg