Често срещани грешки, обричащи стартъпите на провал

4008
Често срещани грешки, обричащи стартъпите на провал

© Pixabay

Невероятните успехи на компании като Alibaba и Uber предизвикаха много хора да мечтаят смело за живота на предприемача. Със сигурност перспективата за създаването на следващия мултимилиарден стартъп е примамлива за мнозина. Но преди да захвърлите всичко и да се втурнете в преследване на голямата мечта, се запознайте с някои често срещани грешки, които не рядко са довеждали до сриването на обещаващи стартъпи, пише CNBC.

Изданието цитира съвместен доклад на фирмата за рисков капитал Golden Gate Ventures  и бизнес училището INSEAD, който разглежда някой от грешките, които провалят толкова много основатели на бизнеси по пътя към успеха.

Днес каналите за финансиране на стартиращ бизнес са много по-достъпни отколкото в миналото и това дава астрономически стойности на много от тях. Според доклада обаче това не винаги е за добро, тъй като поражда самонадеяност сред стартъпите и някои от техните инвеститори.

Докладът разглежда подбрана група от китайски и американски компании, опериращи в сферите на електронната търговия, финансовите технологии и софтуер като услуга. Всяка от разгледаните компании е набрала повече от 5 млн. долара капитал, но е изпитвала трудности да се наложи на пазара. Вижте защо.

Оперативна неефективност

Изобилието от капитал и завишената оценка могат да замъглят процесите по взимане на решения в много стартъпи, се казва в доклада цитиран от CNBC.  Това често води до неразумни инвестиции, които от своя страна предизвикват излишни запаси, неефикасност и неуспех при придобиването на пазарен дял.

Продуктът не пасва на пазара

В това отношение докладът дава за пример вече несъществуващата щатска компания Blippy, чиято услуга позволяваше на потребителите да публикуват своите покупки с кредитни и дебитни карти в платформа тип социална мрежа. Услугата обаче не придоби масова популярност поради притесненията на потребителите, че информация за техни финансови данни ще се съхранява в публичното пространство. Услугата бе спряна през 2011 година.

Тъй като инвеститорите оказват финансова подкрепа на стартъпите на база на техния бъдещ потенциал, а не спрямо представянето им в исторически план, много харизматични предприемачи имат голямо влияние по време на рундовете за финансиране, коментира пред CNBC един от съоснователите на Golden Gate Ventures Вини Лория.

Слабо разбиране на пазара

Китайският стартъп за колективни онлайн покупки Gaopeng бе основан през 2011 г. като джойнт венчър между американския сайт за електронна търговия Groupon и китайския онлайн гигант Tencent. Според доклада една от причините този стартъп на не успее е слабото познаване на китайския пазар от страна на Groupon.

„Groupon настояваше за маркетинг чрез масови имейли, въпреки, че компанията беше предупредено, че китайците рядко четат имейли от този тип,“отбелязва докладът.

Слаба продуктова разработка и (жестока) конкуренция

Конкуренцията е друга от причините за трудностите на Gaopeng  в Китай. В доклада се споменава, че в един момент на китайския пазар е имало над 5000 сайта за колективни покупки, борещи се за пазарен дял.

Днес са оцелели по-малко от 10% от тези платформи, като голямата част от пазара се доминира от три компании.

Неправилна оценка

Точното оценяване на един стартъп според неговия бъдещ потенциал е трудно и често страдат от шум, субективно отношение, информационни забавяния и други проблеми.

Лория добавя, че тъй като много компании остават частна собственост за по-дълъг период от време, това позволява на оценките да се повишават стремително, без това да става пред внимателния поглед на публичните пазари.

Докладът заключва, че оперативната ефикасност и неподходящите продукти са основните причини за честите провали на стартъпи. „Щипка мениджърско високомерие“ също може да допринесе за това.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg