Четири грешки, които да избегнете, когато преговаряте за заплата

2910
Четири грешки, които да избегнете, когато преговаряте за заплата

© Pixabay

Новата работа често върви с една особена част - преговорите за заплата.

За съжаление, много служители не умеят да защитят интереса си по най-добрия начин, подхождайки с грешни разбирания, посочва Рамит Сети, автор на книгата „Ще ви науча да сте богати”.

Тези разговори обаче са прекалено важни, за да бъдат провеждани неумело. Ако сте подготвени за тях, вероятността да излезе от стаята със заплатата, която искате, е доста по-висока.

Обикновено рискът си струва крайната печалба. По данно на Payscale, 70% от тези, които изискват по-висока заплата, в крайна сметка постигат целта си, пише CNBC.


Ето как да избегнете някои от грешките, допускани по време на преговори за възнаграждение.

1. Изобщо не преговаряте

Първата и най-голяма грешка, казва Сети, е да не преговаряте изобщо. Това означава, че приемате първото предложение, ако търсите работа, или никога не питате шефа си за повишение на заплатата, ако вече имате работа.

Близо 2/3 от служителите никога не питат за повишение на заплатата, сочи проучване на Payscale, проведено сред 160 хил. американци.

„Искам да започнете да преговаряте, вместо да седите и да чакате някой да разпознае вашия гений и да ви даде пари. Нещата не работят по този начин”, казва Сети.

Това е често срещана грешка, която може да ви коства доста пари в дългосрочен план.

Освен всичко друго, ако преговаряте често, това променя начина, по който вашият шеф гледа на вас. Само най-добрите, тези, които знаят цената си, преговарят често без притеснения, казва авторът.

2. Не планирате

Нищо не е толкова лесно, когато става дума за преговори. Още повече, че срещу вас обикновено седи професионалист в това поприще. Шефът ви е преговарял с много други преди вас.

Поради това е добре да планирате преди да се впуснете в преговори. Проверете какви са възнагражденията, които вървят с вашата работна позиция и оценете опита, който имате. След това помислете какво носите на компанията, в която работите.

Направете и сухи тренировки, като репетирате това, което искате да кажете по време на разговорите.

3. Приемате съвети от грешните хора

Всеки може да има мнение как се преговаря най-успешно, но не всеки ще ви подбутне в правилната посока.

По думите на Сети, трябва да избягвате хора, неразполагащи с експертиза или съвети в социалните мрежи, особено ако ви казват, че трябва да приемате с благодарност и без критика това, което ви дават на работа.

Вместо това, авторът препоръчва да се допитате до приятели, които жънат успехи в кариерата си. Питайте ги как процедират, когато става дума за преговори за заплата.

Така, слушайки техните истории, ще придобието увереност, която ще пренесете на полето на преговорите, така че да получите възнаграждението, за което се борите, посочва Сети.

4. Предавате се след първия път

Дори да сте се подготвили, има вероятност преговорите да не донесат желания резултат. Това е нормално, смята Сети. Грешката е да се отказвате при първия неуспех.

„Има толкова добри начини как да реагирате”, казва Сети. Вместо мълчаливо да се съгласявате със заплатата, поинтересувайте се на каква база е оформена. Питайте работодателя си как е стигнал до извода, че тази заплата съответства на вашите качества и позиция.

Какво са работили като млади едни от най-богатите и известните?Дори богатите и известните трябва да започнат от някъде


Ако получите клиширан отговор от рода на „това е стандартното ниво, което плащаме на всеки”, то конфронтирайте работодателя по възможно най-учтивия начин.

Можете да кажете нещо от сорта на „разбирам, че това е стандартната заплата за типичния кандидат, но аз не съм типичен кандидат, а такъв с опит и качества”.

Ако все пак мениджърът ви не клекне, а работата ви харесва много, вземете я. Така винаги можете да си запазите правото да попитате на по-късен етап за увеличение, още повече, че вече ще сте доказал стойността си.

По думите на Сети, има много различни подходи в преговорите за заплата, но едно нещо ги обединява – добрата подготовка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg