Четири навика, които милиардерите спазват почти всеки ден

12617
Четири навика, които милиардерите спазват почти всеки ден

© Pixabay

Има милиарди причини човек да следва тези навици.

Милиардерите, които са натрупали състоянието си сами, се различават по много неща - от индустрията, в която развиват дейност, до мястото, на което живеят, но според Рафаел Бадзиак, автор на книгата „Тайната за милиард долара: 20 принципа на милиардерското богатство и успех”, има и някои общи черти между тях.

Част от тях са малките ежедневни навици.

Той е интервюирал над 20 милиардери за книгата си, повечето от които не са наследили състоянието си, в това число рисковия капиталист Тим Дрейпър; Тони Тан Кактионг, основател на Jollibee Foods; и хотелиерът Петер Стордален.


“Навиците са доста универсални,” казва Бадзиак пред MarketWatch.

Какви са малките неща, които тези милиардери правят поне на седмична база? Ето четири от тях.

Навик номер 1: Имат някакъв сутрешен ритуал, който следват (това обикновено включва доста ранно ставане)

Началото обикновено е ставане със (или преди) слънцето. Според Бадзиак повечето от тях се събуждат между 5 и 6 часа. “За тях е важно да стават рано, за да разполагат с определено време само за тях, когато не ги притесняват телефонни обаждания или други хора.”

Това обаче не е единственото нещо. Някои използват времето, за да почетат, други спортуват, трети изпращат децата си до училище. Каквото и да правят обаче, “почти всички милиардери, които интервюирах, имат някакъв сутрешен ритуал, който следват неотлъчно,” пише Бадзиак в книгата си.

Този сутрешен ритуал обикновено се следва и от други милиардери, които не са част от книгата. Главният изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уийнър става в 5:30 часа, за да спортува, да медитира и да заведе децата на училище; Ричард Брансън става по същото време, за да спортува, закусва и да прекарва време със семейството си.

Навик номер 2: Четене и то не само на бизнес статии и книги

Няма “правилни” четива, казва Бадзиак: “Някои от милиардерите четат бизнес издания, както може да се очаква, но не всички. Не всички четат бизнес книги. Някои четат романи.” Общото между тях обаче е, че “всички те обичат да четат. Книгите са един от методите, които милиардерите използват, за да се учат как да правят бизнес,” добавя той.

Други милиардери са споделяли същото. Бил Гейтс сподели списъка си с книги и той включва най-различни четива.

Навик номер 3: Размишляват

Милиардерите обичат времето, което е само за тях. “Някои медитират, но повечето го правят по различен начин,” казва Бадзиак. Това може да е чрез разходка или пък като прекарват време сами навън. “Най-общото в случая е, че те отделят време за себе си и как да разпускат през него.”

Медийният магнат Ариана Хъфингтън е голям защитник на тезата, че човек трябва да отделя време само за себе си, а главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф е голям почитател на медитацията.

Навик номер 4: Поддържат здравето си

Всеки милиардер, който Бадзиак е интервюирал, спортува, като някои от тях тичат, а други посещават фитнеса. “Човек трябва да е физически във форма, за да се представя на възможно най-високо ниво,” казва Бадзиак.

Други милиардери казват същото: Марк Кюбан се опитва да прави по около час кардио упражнения на ден най-малко шест дни в седмицата; Ричард Брансън става рано, за да спортува, независимо дали играе тенис, практикува кайтсърфинг или кара колело.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg