Четири навика, които превръщат работата ни в игра

1561
Четири навика, които превръщат работата ни в игра

© pixabay.com

Според Роб Гудман, животът на Клод Шанън - бащата на информационната теория, заслужава да бъде изследван. Айнщайн и Тюринг за Гудман са далечни и твърде неразбираем свят, но Шанън винаги е изглеждал като човек, с който той би прекарвал време.

След известно проучване на живота на учения, Гудман заключва, че мнозина от нас може да извлекат полза от уроците и навиците, които са стояли зад труда на Шанън. Ето част от тях:

1. Ако усещате професията си като работа, може би искате да преосмислите това, което правите

Гудман озаглавява книгата си A Mind At Play. Защо? Защото именно това е правил Шанън: той олицетворява играещия ум. Той е възприемал всичко като игра – от теоретичната математика до строенето на роботи, играенето на шах и писането за изкуствения интелект.

Разбира се, трудни моменти е имало. Но те са забележително малко на фона на изключителния живот на Шанън и постиженията му.

Той разглеждал живота си като серия от игри и пъзели. Духът на любопитната игра го е тласнал към необичайни успехи.

2. Знайте кога да спрете

Шанън имал таванско помещение, което било пълно с полуизписани документи. Из дома му се мяркали безброй недовършени проекти; покани за изнасяне на лекции, на които той така и не отивал; награди, които не приемал.

5 технологии, които скоро ще видим в смартфонитеНякои от тях вече виждаме да се прокрадват

Ученият не бил човекът, който завършвал това, което започвал. Макар това да звучи противоположно на всички съвети за продуктивност, Гудман смята, че това е  истинска мъдрост. Не всичко, което създаваме, трябва да бъде пуснато в действие. Някои неща правим само за себе си.

Шанън работел, докато усети насищане. След това отмествал погледа си към нещо друго.

3. Не се вълнувайте от признанието отвън

За човек, който е носител на толкова много награди, Шанън не изглеждал да се вълнува от всичко това. Той имал изобилие от почетни университетски степени. Никога не преследвал награди.

Когато печелел нещо, се учудвал. Дори на моменти бил изненадван, че е бил номиниран за подобна награда.

Безразличието на учения към признанието отвън било напълно категорично. Казвал: Не ме вълнуват наградите.

4. Работете с ръцете си

От детските си години Шанън има навика да строи неща. Гудман смята, че в това има нещо, от което можем да се поучим. Колко души днес се чувстват добре, без да имат край себе си мобилен телефон, компютър, без да поправят колите си и т.н.?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...