Четири съвета от генерал, участвал във Втората световна война

1502
Четири съвета от генерал, участвал във Втората световна война

© pixabay.com

Да ръководиш битка и да си лидер на екип са две неща, които имат повече сходства, отколкото разлики. И в двете ситуации големите цели изискват от ръководителите да проявяват интелигентност и прецизност.

Ако искате да почерпите опит и да се вдъхновите за покоряването на следващия бизнес връх, нека ви споделим няколко ценни съвета за лидерството от ген. Джордж Маршал. Той участва във Втората световна война и се превръща във вдъхновение за много американски военни.

1. Избирайте да демонстрирате оптимизъм
Оптимизмът не се заражда от обстоятелствата. Хората в дадени обстоятелства трябва да го изберат. Генерал Маршал е казал: „Когато условията са трудни, хората в екипа са депресирани, всеки изглежда критичен и песимистичен, вие трябва да бъдете жизнерадостни и оптимистични“.


2. Не се отказвайте да вървите напред
Великите лидери показват висша форма на отговорност и лоялност. Налага се постоянно да атакуват статуквото и да осигуряват критична обратна връзка на своите подчинени, но и на хората на тяхното ниво.

Великите лидери не се срамуват от трудни разговори, когато се налага такива да бъдат започнати. Те не използват силата си, за да унижават публично другите. Хората имат нужда да знаят дали се справят добре или работят под желаното ниво. Те ценят позитивното стимулиране и окуражаване. А такова дават само истинските лидери.

3. Не се предавайте на провала
Всички успешни бизнесмени са се проваляли. Сред тях са Уорън Бъфет, Бил Гейтс и Стив Джобс. Ако те се бяха предали още при първия провал, нямаше да бъдат това, като което ги познаваме днес.

Тези шефове получават хиляди пъти повече от служителите сиНякои от тези ръководители заработват средните годишни заплати в компаниите си за по-малко от час

4. „Водете със защо“, за да окрилявате другите
Истинските лидери знаят, че са такива, тъй като са отворени към своите екипи. Ген. Маршал в своята книга споделя, че трябва да информираме своите подчинени относно причините за решенията ни. Тази комуникация е ключова.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg