Четирите характеристики на идеалния служител

1511
Четирите характеристики на идеалния служител

© Unsplash.com

Като водещ на предаване по радиото вече 15 години, Робърт Рийс е интервюирал над 1000 топ главни изпълнителни директори от цял свят. Освен това той е основател и CEO на CEO Forum Group. Животът го среща с лидери от различни бизнес сфери и с различни житейски истории. Разговорите с тях сега му дават възможност да сподели какво представлява идеалният служител. Всички, с които е говорил, са съгласни с дефиницията му, пише CNBC.

Според Рийс най-успешните служители, тези, които стигат до върха, са онези, които главните изпълнителни директори наричат “трансформатиращи се служители”. Те се отличават с четири характеристики, които им помагат да променят както компанията, така и себе си.

Те поемат работни задачи, които никой друг не иска


Робърт Санчес, който през 2013 г. стана главен изпълнителен директор на Ryder System, мултимилиардна компания в сферата на транспорта и доставките, казва, че дължи успеха си на своя ентусиазъм да взима участие в различни проекти. Той работи в компанията от близо 30 години и никога не е бил възпиран от факта, че не разполага с нужните умения, за да изпълни дадена задача.

„Винаги поемах нови задачи“, казва той по време на интервю с Рийс.

„Станах известен като „разрешаващият проблеми“ и все повече получавах възможности за напредване в кариерата”, допълва той.

Те се учат и прилагат знания от други индустрии
 
За главния изпълнителен директор на Whole Food Джон Макий любопитството е ценно качество. Той често се опитва да извлече знание от всяка ситуация или човек, с който се срещне, независимо дали е свързано със сферата, в която работи.

Тихото напускане - естественият отговор на токсичната работна средаПонятието “тихо напускане” насочва вниманието към работниците, но в действителност проблемът не е в тях, а в мениджмънта и приоритетите на организацията

Бил Роуди, който създава от нулата MTV International, споделя на Рийс, че опитът, натрупан по време на обучението му в Уест Пойнт и службата като артилерийски офицер от противовъздушната отбрана, му е помогнал да разбере как да създава екипи от хора, преследващи обща цел.

Те развиват своите умения да слушат

Почти всички ръководители на компании, с които Рийс е говорил, подчертават колко е важно един служител да умее да слуша. Успешното сътрудничество е невъзможно, ако някой в екипа не знае как активно да слуша.

Вместо само да посочват, че има проблем, те предлагат и начини за разрешаването му

Всеки главен изпълнителен директор, с който Рийс има възможността да говори, е попадал в ситуация, в която клужител споделя за проблем и го пита как може да бъде разрешен.

Не бъдете този човек. Работодателите ценят решенията. Вместо само да посочвате, че има проблем, опитайте се даде дадете и идеи как да бъде разрешен, съветва Рийс.

В заключение той препоръчва да не се боите от новите задачи, да се учите от другите бизнес сфери и да практикувате активно слушане, за да постигате по-добри резултати и да сте по-бързи в разрешаването на проблеми. Точно такъв е “трансформиращият се служител”.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg