Да даваш на ближния те прави щастлив. Само ако можеш да видиш резултат

1137
Да даваш на ближния те прави щастлив. Само ако можеш да видиш резултат

© Pexels

Коледа е един от най-подходящите моменти за хората да бъдат щедри, да покажат загриженост или да дарят. 
 
Учените отдавна са установили, че независимо дали ще похарчите пари за подарък или ще дарите за благотворителна кауза, това ще ви накара да се чувствате добре, пише Inc. 
 
Има обаче едно условие – човекът, който дава, трябва да може да види резултата. И да знае къде отиват парите му. 
 
По света има толкова много страдание, че човешкият мозък е неспособен да го изучи или осъзнае. Често пъти проблемите са толкова големи, че дори не знаете откъде да започнете, за да ги решите. Затова понякога хората имат нужда изборът на кого да помогнат да не е толкова голям. 
 
Inc. цитира проучване, според което, когато хората имат опция за коя кауза да дадат, те винаги избират тази, която смятат, че могат да контролират по-лесно и която ги натоварва по-малко психически. Резултатът е щастие и повече дарения. 
 
 
Често пъти дарителството се движи от чисто емоционални подбуди. Затова хората избират да помагат за по-малки каузи, които обаче са им познати. 
Това е т.нар. ефект на разпознаваемата жертва, т.е. дарителят се идентифицира с нуждаещия се. Ето защо е по-вероятно да помогне на него, отколкото на огромна група хора с огромни проблеми. Така в крайна сметка даряващият вярва, че е направил нещо добро за конкретен човек или конкретна общност с конкретен казус за решаване - и това го прави щастлив. 
 
Има различни форми на даряване. И най-често срещаната е еднократната. Например нещо привлича вниманието ви – снимка, видео, история, болно дете, останал без дом възрастен човек. Регираш бързо и емоционално и даваш нещо. Скоро обаче забравяш за този проблем. 
 
 
Вторият начин на даряване е по-устойчивият. Тук става дума редовни усилия, които в дългосрочен план наистина дават резултат. Например месечен абонамент за определена кампания или нещо подобно. 

За да има повече такива абонати обаче благотворителните организации трябва да показват отношение – да държат дарителите си съпричастни, да им дават информация за развитието на случаите и пр. техники за ангажираност. 
 
Даващите имат нужда да оправдаят усилията си с постигнат резултат.
 
В същото време по-добрата им информираност ги кара да приемат каузата като лична. Такава емоционална връзка ги прави съпричастни и съответно могат да даряват за по-дълъг период от време. А не само по Коледа.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg