Дългосрочни съвети за инвестиране за начинаещи

3201
Дългосрочни съвети за инвестиране за начинаещи

© Pixabay

Не ви трябва магистърска степен по финанси, за да започнете да инвестирате, ако искате да имате повече пари след пенсионирането си или пък имате друга дългосрочна цел.

Да, но за да управлявате парите си, не може да разчитате само на късмета си на начинаещ в областта. Ще трябва да научите и приложите основните инвестиционни стратегии.

Следвайки тези стратегии, ще ви помогнем да изпълните целите си – покупка на собствено жилище, нов автомобил, образование в чужбина за децата, да се пенсионираш със сериозни спестявания, а защо не да станеш милионер.


Съвет No. 1: Започни да инвестираш рано

Когато става въпрос за инвестиции, времето е твой приятел. Кога трябва да започнем да инвестираме? Отговорът на този въпрос е – колкото е възможно по-рано, казва Блеър ДюКуинси, инвестиционен съветник в Ritholtz Wealth Management.

Колкото повече време инвестирате пари, толкова повече време те ще имат, за да се увеличават. Силата на инвестициите е това, че печелите лихва върху лихвата, която сте натрупали над първоначалното си вложение. Именно това е сложната лихва (лихвата с натрупване), която според Айнщайн е осмото чудо на света, но също и най-голямата сила във Вселената.

Калкулациите, направени от ФЕД, лесно показват силата на сложната лихва. Инвеститор на 25 години, които влага по 5000 лева годишно в първите 10 г. и получава 8% годишна доходност (бел. ред. колкото е средната доходност в исторически план за щатските индекси), ще има на разположение 787 180 лева при навършване на 65 години.

За сравнение – инвеститор, който започне да инвестира 10 години по-късно, или на 35 г. възраст и отделя по 5000 лева годишно в следващите 30 години, ще може да разполага с 611 730 лв. при пенсионирането си.

Ефектът на снежната топка – колкото по-дълго инвестирате, толкова повече ще спечелите, казва още  ДюКуинси.

Как да инвестираме 10 000 долара в разгара на кризата?Bloomberg цитира петима експерти, които споделят своето мнение за това къде би било най-удачно да инвестираме, ако разполагаме с излишни 10 000 долара

Съвет No. 2: По-голям риск = по-голяма доходност

Има голяма разлика между спестяването и инвестирането. Инвестициите карат хората да поемат по-голям риск с цел да си осигурят и по-добра доходност.

Най-големите щатски компании например са осигурили 10% средногодишна доходност с натрупване за последните 93 години до края на 2018 г., според Morningstar. 20-годишните правителствени облигации носят по 5.5%, докато 30-годишните държавни ценни книжа – около 3.3 на сто.

Ако през тези 93 г. сте вложили 1 лев в акции, днес ще разполагате със 7030 лева.

Инвестициите на капиталовите пазари винаги носи по-добра доходност от парите в брой или на депозит, казва Доминик Бродуей, основател на Finances De-mys-ti-fied.

Съвет No. 3: Инвестициите са прост процес

Да, голяма е вероятността да не знаете към кои акции, суровини, или фондове да се насочите. Но защо и да го правите. На пазара има достатъчно управляващи дружества, които могат да извършат този процес (естествено срещу заплащане) вместо вас.

Единственият въпрос, върху който ще ви се наложи да помислите, е колко пари ще мога да внасям във фонда на месечна база. Поставете си цел – например до 2040 или 2050 г. и не следете пазарите ежедневно. Инвестицията трябва да е дългосрочна, за да могат да се избегнат краткосрочните спадове и покачвания, но в крайна сметка да имате да разположение доста повече от първоначално инвестираното.

Съвет No. 4: Диверсификация

Дори и Уорън Бъфет казва, че не трябва да слагаме всички яйца в една кошница. Ето защо може да изберете два или дори повече фонда, в които да влагате парите си. Допълнителните вноски можете дори да правите с автоматични преводи, стига да имате подобна възможност всеки месец.

Съвет No. 5: Пестете

Спестявайте поне 10-15% от дохода ви, които да насочвате за инвестиции. Това ще ви е от голяма полза, защото направените допълнителни вноски ще започнат да работят през годините за вас. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg