Дългосрочното планиране и формулата GOSPA за максимални резултати

1069
Дългосрочното планиране и формулата GOSPA за максимални резултати

Всеки успешен ръководител планира дългосрочно. Той мисли къде иска да бъде той и неговият бизнес в рамките на идните 5 години, както и какви са стъпките, които трябва да направи, за да осъществи това. Постоянно си задава въпоси как да подобри процеса, как да направи целите си по-ясни.

Световноизвестният бизнес лектор Брайън Трейси дава много конкретни съвети за управление на дългосрочните цели, които ви споделяме днес.
Той освен лектор е и автор на редица бестселъри, последният от които е “Изяж жабата”. Годишно консултира 350 бизнеса в световен мащаб, a в кариерата си е провел над 5 хиляди семинара пред 5 милиона души.

На 19-и февруари Трейси ще изнесе най-известния си семинар “Maximum Achievement 2.0” в София, който е в рамките на финалното му световно турне. Купете билет от www.briantracy.bg.

Как да поставите цели, които ще ви изстрелят към успеха?

Ключът към доброто стратегическо планиране е да установите кои са основните компетенции, които ще ви трябват, за да постигнете целите си. След това? Незабавно започвате да действате да ги развиете! Като ръководител, вашата работа е непрестанно да мислите за бъдещето. Трябва да усъвършенствате способността ви да мислите краткосрочно, като гледате и в дългосрочен план.

Изяснете напълно посоката си

В днешно време краткосрочното планиране също изисква много голямо внимание, но също така отнема твърде много от времето, което трябва да отделите на стратегическото планиране. Повечето мениджъри са заети в това да търсят бързи резултати и решения, вместо да мислят дългосрочно и как всяка стъпка може да им се отплати за по-дълъг период от време.

Как да планираме дългосрочно?

Дългосрочните цели на вашите амбиции ще отнемат време не само да ги изясните достатъчно, но и да ги постигнете. Те не могат да бъдат постигнати бързо и изискват внимателно планиране и сериозен ангажимент.

Дългосрочните цели са по-обезсърчителни, защото резултатът от тях изисква повече време, но това не ги прави по-маловажни. “Разбийте всяка стъпка към тях на малки “хапки”, които да преглъщате по-лесно - т.е. на малки задачки, с които умело да се справяте”, съветва Брайън Трейси, “Гледайки по този начин на дългосрочните си цели, ще виждате малките резултати по пътя към успеха много по-ясно”.

Поставете си ясни дългосрочни цели и често мислете за бъдещето

Трябва да поставите ясна цел към вас и към всеки аспект от вашия бизнес. Едно от най-важните задължения към екипа ви е да им дадете ясно усещане за посока в работата им. Те имат нужда от това, за да могат да си представят посоката, в която искате да се движите, и заедно да гледате към една цел.

Според психолозите най-големият демотиватор в работата е липсата на ясни дългосрочни цели.

Брайън Трейси споделя една проста формула от пет части, която развива чувството за посока и можете лесно да приложите. Абревиатурата GOSPA означава:

G - goals (крайни цели)
O - objectives (малки цели)
S - strategies (стратегии)
P - priorities (приоритети)
A - activities (действия)

Целта е конкретното място, до което искате да стигнете - това е вашата крайна точка. Малките цели (objectives) са задачите, които ще изпълните, за да стигнете до крайната цел. Стратегията е начинът, по който ще постигнете всичко това. В рамките на една голяма стратегия могат да стоят много по-малки, затова не се ограничавайте в мисленето и внимателно премислете всяка стъпка.

В процеса на планиране на стратегиите трябва да сте много наясно какво да свършите първо, кое - второ и т.н. Накратко, определете приоритети, които да бъдат с предимство пред останалите задачи.

И накрая - действайте! Опишете всички ежедневни неща, които трябва да правите, за да се придвижвате напред. “Делегирайте малките задачи и “изяжте жабата” всяка сутрин”, казва Трейси в контекста на последния си бестселър “Изяж жабата”.

Ако сте се вдъхновили и планирате да пристъпите към действие с формулата GOSPA, споделена от Брайън Трейси, то тогава семинарът на 19 февруари ще ви помогне да надградите още много към започнатото. Освен с нови знания, умения и идеи, гостите ще си тръгнат и с личен едногодишен план за действие. Вземете билети от www.briantracy.bg и постигнете максималните резултати, на които сте способни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg