Деменция, секс и инвестиции - три основателни причини да спите повече

4227
Деменция, секс и инвестиции - три основателни причини да спите повече

© Pixabay.com

Ново проучване може да ви накара да изгубите съня си.

Вероятността да развият деменция в края на 70-те си години е с 30% по-голяма при хората на средна възраст, които спят само по шест часа или по-малко на нощ, в сравнение с хората в 50-те и 60-те си години, които спят минимум по седем часа.

Това показва ново проучване, публикувано в журнала Nature Communications.

Европейски учени са анализирали данни от проучване сред близо 8 000 британци за период от над 25 години, който започва, когато участниците са били в 50-те си години.

Те са обвързали тези данни с диагностицирането на деменция и открили, че хората, които информирали, че редовно спят по шест часа или по-малко на нощ, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с деменция почти три десетилетия по-късно.

Ако се направи разделение по десетилетия, рискът от деменция при 50-годишните, които спят 6-часа или по-малко, е 22% по-висок, а при 60-годишните - 37% по-висок. Не се наблюдяват някакви отличителни разлики между мъжете и жените в това отношение.


Този по-висок риск от развитие на деменция също така не е зависим от рисковете, свързани със социално-икономическия статус, рисковете от сърдечносъдово събитие, като инфаркт или сърдечен удар, или факторите, свързани с психичното здраве, пишат авторите на проучването.

Предишни проучвания предполагаха, че наднорменото тегло, високото кръвно налягане и депресията могат също да повишат риска от проблеми със съня и деменцията.

Някои от ограниченията на това проучване включват факта, че участниците са предоставяли сами информация за това по колко часа на нощ спят. Нещо повече, повечето от участниците са били от бялата раса и по-добре образовани от британското население като цяло, отбелязват от Ню Йорк Таймс.

Резултатите от проучването също така не установяват точните типове деменция, тъй като то разчита на електронни медицински картони за диагнозите на заболяването.

Големият брой участници, както и фактът, че учените са ги следили в продължение на десетилетия, обаче предлагат убедителен аргумент за връзката между добрия сън и по-доброто когнитивно здраве.

Не спите добре? Опитайте този 7-дневен план за подобряване на съняПандемията от коронавирус пречи ли на съня ви? Ако е така, не сте единствени

Това е важно да се отбележи, защото над една трета от американците, например, не се наспиват достатъчно, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), което означава, че не спят по 7 часа на нощ, както се препоръчва.

Пандемията през последната година определено не помага в това отношение, вследствие на което броят на търсенията на “безсъние” в Google достига рекордни нива.

Освен по-доброто когнитивно здраве, можете да се наслаждавате и на други ползи от повечето сън, като например запазването на стройна фигура и по-добро представяне на работното място.

Ето и още причини да искате да се наспивате добре нощем:

По-добрият сън може да доведе до по-добър секс, по-конкретно при жените на средна възраст

Вероятността жените, които не се наспиват добре, да се оплакват от сексуална дисфункция, като понижен интерес към секс или занижено удоволствие от секса, е почти два пъти по-голяма, според ново проучване, публикувано в американския журнал Менопауза. 

До 43% от жените на средна възраст споделят, че имат сексуални проблеми, а повече от една на всеки четири (26%) казва, че има “значителни” симптоми по отношение на съня, които отговарят на тези на безсънието, се казва в доклада.

Така учените правят оценка на връзката между качеството на съня и продължителността и сексуалната функция при над 3 400 жени, чиято средна възраст е била 53 години. Те установяват, че доброто наспиване се свързва с положителна сексуална активност.

В това проучване качеството на съня е било по-важно от продължителността, но други проучвания свързват повечето сън с изпитването на по-голямо удовлетворение от секса. Според публикувано през 2015 г. проучване в Журнала за сексуална медицина, вероятността да се включат в сексуална активност е с 14% по-голяма при жените, които спят с само с един час повече.

Що се отнася до мъжете, тъй като по-голяма част от освобождаването на тестостерон става по време на сън, проучвания предполагат, че те също се облагодетелстват в спалнята от повечето сън.

Учени от Чикагския университет установяват, че при мъже, подложени на недоспиване в продължение на седмица, нивата на тестостерон падат с до 15% на следващия ден. Това е доста повече, в сравнение с понижението от 1% - 2% в нивата на тестостерон, което се получава с напредването на възрастта всяка година.

По-добрият сън може да ви направи по-добри инвеститори

Пред няколко години двама университетски преподаватели по финанси провеждат тест сред 126 студенти по икономика и финанси. Те проследяват навиците на студенти по отношение на съня и им предоставят няколко теста, с които да оценят нагласите си към поемането на риск.

Резултатите впоследствие показват, че тези, които не си доспивали или имали други нарушения в съня, поемали по-големи рискове от тези, които се наспивали добре.

Установено е, че доходността на фондовите пазари е значително по-ниска средно в понеделниците след смяната на астрономическото време. Това вероятно се дължи на нарушения сън, особено през пролетта, когато местим стрелките на часовниците напред и губим един час сън.

“Всички сме изпитвали затруднения през деня, след като предната нощ не сме се наспали добре, борейки се с умора, летаргия и дори униние,” пишат авторите на проучването.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg