Демотивацията в офиса: Не обвинявайте шефа

2638
Демотивацията в офиса: Не обвинявайте шефа

Ако знаеш колко струваш, покажи го и на другите. Не прехвърляй вината върху тях. Не е важно колко силно удряш. Важно е колко удара можеш да понесеш и да продължиш нататък.

Това е горе-долу посланието, което ще припомним от разговора между филмовия герой Роки Балбоа (изигран от Силвестър Сталоун) и сина му в шестата част на боксьорската сага. В нея младият мъж се оплаква от проблемите и натиска, на който е подложен, носейки фамилия Балбоа. На това Роки отговаря, насочвайки фокуса върху ограниченията, които неговият син е поставил сам.

Речта на Роки е сред най-използваните на тема мотивация. Посланието е ясно и силно - наша собствена отговорност е да постигнем или не нашите цели, пише abc.es.

Често е по-лесно да се оплакваме и да обвиняваме другите за това, че не ни върви, отколкото да пречупим страха и съпротивата срещу промяната, да излезем от зоната си на комфорт, казва психологът Тереза Терол.

Ако смятате, че не получавате това, което заслужавате в работата си, и сте убедени, че нямате необходимите ресурси и средства за растеж, може би е време за използвате друг подход. Той не е свързан с борба с фирмата, а с изразяване на собствените нужди.


Как се мотивира успял спортист и бизнесмен като Шакил О‘Нийл? За да може да постигне успехите на легендата от НБА Шакил О‘Нийл на баскетболното игрище и извън него, човек трябва да има подходящия начин на мислене

Терол казва, че противно на общоприетото схващане в повечето случаи шефовете на компании искат да задържат своите служители. Това означава, че биха направили отстъпка или биха подходили с разбиране към кръстопътя, на който се намира техният работник.

Психологът обаче уточнява, че трябва да вземем предвид така наречената „контролна дихотомия“.

Във всеки един контекст има неща, които зависят от нас, и такива, които - не.

Осмелете се да преговярате. Дори да не постигнете радикални промени, въпреки това е възможно да направите малка стъпка напредък. Така работният ви живот ще стане по-пълноценен.

Как да се самомотивирате?

Френският писател Марсел Пруст е казал, че ако не правим нищо, промяна няма да има. Излезте от ситуацията на бездействие и положете усилия да я промените. В противен случай плащате твърде висока цена - чувствате се апатични, тъжни и немотивирани.

Правете малки стъпки всеки ден, те ще спрат инерцията и ще създадат динамика, която ще ви кара да се чувствате все по-добре.

Едно от действията към промяна е приемането на проактивна нагласа. Запитайте се какво бихте могли да предложите на шефа или екипа, с който работите, за да стане работата ви по-мотивираща и креативна. Мислете извън общоприетата рамка. Проучете отговорностите, които бихте могли да поемете и представляват интерес за вас. Потърсете сътрудничество с друг отдел и т.н., съветва Терол.

Кои са най-многократно гледаните филми в историята на киното?Някои филми гледаме далеч повече от веднъж. Но питали ли сте се кой е най-многократно гледаният филм в историята?

Поработете и върху взаимоотношенията с колегите. Работната среда е обогатяваща и мотивираща.

Поздравявайте, усмихвайте се, задавайте въпроси, слушайте и се интересувайте от другите, казва психологът.

Не ви ли се пие кафе с колегите? Не ви ли е интересно да знаете как са прекарали вечерта или как е бил уикендът им? Ами ако положите усилия? Ако го направите, вероятно ще видите промяна и в другите, допълва Терол.

Тя препоръчва още да се опитвате да се срещате с колегите извън офиса, да ги опознаете в друг контекст.

Друго нещо, което можем да направим, за да увеличим мотивацията си, е да се ангажираме с обучение. То ще ви направи по-образовани, по-аргументирани по отношение на различни теми и може да спомогне за повишаването на заплатата ви.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg