Десет начина да подобрим личните си финанси през 2022 г.

2842
Десет начина да подобрим личните си финанси през 2022 г.

Годишната инфлация в страната нарасна до най-високите си нива от 2009 г., става ясно от данни на Националния статистически институт.

С предстоящите празници е съвсем възможно да похарчим повече, отколкото печелим, затова днес ще ви представим няколко начина, чрез които да подобрите финансите си през следващата година.

Направете план за изплащане на заемите

Започнете с тези заеми, които са с най-висока лихва – бърз кредит или задължение по кредитна карта. Ако пък през годината може да заделите по-голяма сума, с която да намалите дълговете си – не го мислете, а просто действайте. Добра идея е и рефинансирането на ипотечния или потребителския ви кредит, при положение че сте ги изтеглили преди повече от 2-3 години.


Поискайте увеличение на заплатата

Проблемите с намирането на качествени служители днес стоят на дневен ред пред все повече работодатели. При положение че заплатата ви не е променяна от поне 1-2 години, помислете дали да не проведете разговор с шефовете си.

Не правете тези 10 грешки с парите сиНе давайте джобни на децата си, казва той

Пригответе се за евентуални по-високи лихви

Лихвите по кредитите в момента са на исторически ниски нива, но дали ще се запазят същите и в следващите 12 месеца? Знаете ли, че вноската по ипотечния ви кредит може да се увеличи с 50-100 лева, дори при минимален ръст на лихвите? А вие готови ли сте за това?

Обмислете стартирането на бизнес

Доста от успешните предприемачи са стартирали своя бизнес като странично занимание. По този начин те имат възможност да получават заплата, докато изпробват идеята си. Концентрирайте се върху проблем или ниша, които не са широко застъпени у нас или притесняват все повече хора.

Заделяйте поне 10% от доходите си

Колкото по-рано започнете да пестите и да инвестирате, толкова по-добре за вас. Ето ви и един прост пример, който ще ви покаже нагледно как цената на едно капучино от големите вериги може да се превърне в прилична сума.

Ако вложите 5 лева днес, след 40 години те могат да се превърнат в 108 лева, ако успеете да постигнете средната доходност от 8%, която е характерна за щатските пазари в исторически план.

Четете книги за лични финанси

Наскоро представихме списък с някои от най-добрите книги за лични финанси. Имайте предвид, че повечето от тях са на цени от 10 до 20 лева, тъй че ако с този разход ще повишите знанията си по темата, то тогава бихте могли да четете и по една книга на месец.

Не забравяйте, че Уорън Бъфет, който е на 91 години, чете по 500 страници на ден, тъй че не твърдете, че нямате време за поне 20 страници дневно.

Говорете за пари и възможности

Експертите по лични финанси често казват, че ако вашите приятели не говорят с вас за пари и възможности, то вие имате нужда от нови приятели.

Поставете си предизвикателство

Всяка година ви представяме няколко предизвикателства за пестене на пари. Ето и тези от 2021 г. Харесахте ли си някое?

Продайте ненужните си вещи

Вече има доста сайтовете, в които можете да публикувате и продадете свои ненужни вещи. Защо да не попълните семейния си бюджет, а същевременно и да поразчистите дома си?

Определете целите си за 2022 г.

Искате ли да отидете на почивка в чужбина или пък да смените старата си кола? А защо не да ремонтирате дома си или да си купите по-голямо жилище? Каквато и да е вашата цел за следващата година, то по-добре ще е да я определите, обсъдите с членовете на семейството и да пристъпите към изпълнението й с малки стъпки.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2022

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg