Девет признака, че сте токсичен перфекционист

1251
Девет признака, че сте токсичен перфекционист

Да бъдеш перфекционист може да се счита за положително качество.

Човек може да опише себе си като притежаващ високи стандарти, стремящ се към върхови постижения и трудолюбив.

Но всъщност има 2 вида перфекционисти - положителни и отрицателни.

Положителните перфекционисти са ориентирани към постижения и искат да успеят, докато отрицателните са ориентирани към неуспех и не искат да губят.

Идентифицирането на тези признаци у нас и другите може да помогне за облекчаване на вътрешната критик и дори да подобри живота. Ето на кои знаци човек да обърне внимание, за да се идентифицира като токсичен перфекционист.

Настояват, че всичко е перфектно, когато не е


Колкото и да се опитвате да не се тревожите за това, което мислят другите, понякога не може да не сте наясно с преценката на други хора. За някой, проявяващ токсичен перфекционизъм, това се възприема прекалено лично. Те искат другите да ги възприемат като безупречни и това да изглежда като без усилие от страна на другите.

Поставят нереално високи очаквания

Дефиницията им за съвършен се определя от това, което другите хора смятат за перфектно. Усилията им се фокусират върху това, което ще кажат хората за тяхната работа, проекти или постижения, отколкото за стремежа им. Те търсят одобрението на другите и затова очакванията им са невероятно големи.

Отлагат и избягват предизвикателства

Те оказват огромен натиск върху себе си, което кара страха им от провал да скочи до такава степен, че е невъзможно да започнат нещо, без да се видят всички начини, по които могат да се провали. Това ги кара да поставят прегради заради очакванията им за негативни последици, така че понякога могат да отложат напълно даден проект.

Никога не признавате грешки

Учим се от грешките си, приемайки, че има неща, които не можем да предвидим. Когато възникнат проблеми, ние виждаме това като възможност за учене и усъвършенстване. Един екстремен перфекционизъм води до страхове да не направи грешка, ако я направят, не си я прощават. Те се критикуват за грешките си и стресират за резултата, което ги кара да се чувстват неадекватни.

Наличие на суров вътрешен глас

Гласът в главата на перфекциониста често е много суров и критичен, постоянно им казва, че не са достатъчно добри и граничи със саморазрушение. Работата с критични хора често изтощава, но когато този човек сме ние самите, това може да бъде изключително трудно.

Не приемат или празнуват успехи

Те не признават победите си и не изпитват радост и удовлетворение от изпълнението на целта си. Те вярват, че биха могли да се справят по-добре, да се съсредоточат върху недостатъците и да забележат проблем, дори когато са постигнали желаните резултати.

Борба за спазване на сроковете

Те винаги се стремят към повече. Съвършенството е недостижимо, следователно работата никога не е свършена и никога не е съвършена. Те се борят със себе си за всяко решение, опитвайки се да надграждат всяка идея, което отнема много време и причинява огромен натиск.

Застават в самоотбрана при получаване на обратна връзка

Те могат да избухнат, когато получат конструктивна критика или обратна връзка. Те филтрират положителни коментари и похвали и чуват само критични отзиви, предназначени да помогнат за подобряване на целта им. Това може да ги накара да се почувстват нападнати и ги кара да се защитяват.

Изключително критичен е към другите

Всички сме способни да критикуваме другите, но токсичният перфекционист може да направи така, че другите да се чувстват провалени и това често колегите и приятелите им да избягват да бъдат около тях.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg