Дейвид Самра се фокусира върху кеша заради скъпите акции

3022
Дейвид Самра се фокусира върху кеша заради скъпите акции

Дейвид Самра не вижда много възможности за покупка на нови акции в настоящия момент, пише Bloomberg в свой материал за известният във финансовите среди фонд мениджър. Това кара инвеститорът,  който управлява активи на стойност 55 млрд. долара за Artisan Partners, да заложи на кеша и да обърне по-сериозно внимание на акциите, които вече притежава.

Самра споделя, че е увеличил дела на кеша в международния си фонд до 13% от общите авоари, което е съвсем близо до допустимия максимум от 15%.

Изборната победа на Доналд Тръмп даде началото на сериозен подем на ценните книжа в световен мащаб. Но докато Самра се възползва от това, като продава компаниите в своето портфолио, за които смята, че са достигнали своята реална стойност, то намирането на акции, с които да ги замести се оказва по-трудно.

Инвеститорът никога не е твърдял, че може да отмерва с точност пазара, но някои от неговите действия могат да ни подскажат в каква посока ще поеме той, отбелязва Bloomberg. През февруари, няколко дни преди резкият спад на световните фондови пазари да свърши, Самра каза, че започва да купува отново. Тези дни той прекарва повече време в търсене на начини да помогне за подобряването на компаниите, които вече притежава, като Samsung Electronics и UBS Group.

„Когато подемът на пазара е с широк обхват, както е сега, е по-трудно да се открият подценени акции,“ казва Самра в интервю за Bloomberg. Стойностите в портфолиото често „ни дават груба представа за наборът от възможности, които съществуват на пазара“.

А настоящият подем на фондовите пазари е с наистина широк обхват. Глобалният фондов индекс MSCI All-Country World е скочил с около 20% след като удари дъно на 11 февруари, пише Bloomberg. Миналата седмица индикаторът се търгува на най-скъпото си ниво от близо седем години, измерено според съотношението цена/печалба. Американските акции също скочиха до рекордно високи стойности след победата на Тръмп, като през миналата седмица Dow Jones спря в подножието на 20 000 пункта.

Изправен пред недостиг от подходящи за закупуване акции, Самра отделя повече внимание на компаниите, които вече присъстват в портфолиото му. Той призовава Samsung да приеме поне „трима международни висши ръководители“ в своя борд.

Проблеми като дефектната батерия, която доведе до изтеглянето от пазара на смартфона Galaxy Note 7, може би можеха да бъдат избегнати ако компанията се ръководеше по-добре, смята Самра. Инвеститорът иска още по-големи дивиденти за акционерите на южнокорейския гигант, а също и компанията да стъпи на щатския фондов пазар чрез  американски депозитарни разписки.

Миналия месец Samsung съобщи, че обмисля възможността да се преструктурира в холдинг  – идея, която бе представена като начин да се повиши стойността на компанията и да се отговори на призивите на Elliott Management Corp  за по-отзивчиво ръководство. Подобен ход би бил от полза и за самата компания и нейните основатели от фамилията Лий.

„Ние сме склонни да работим с компанията, ако тя модернизира своето корпоративно управление,“ казва Самра. Ако не го направят, няма да „получат нашия вот“.

Самра споделя, че е използвал спада след брекзит през лятото, за да увеличи авоарите на фонда си, но признава, че е пропуснал да направи същото при „наивната“ разпродаажба в Азия, последвала победата на Тръмп.Републикански контрол върху президентството и двете части на Конгреса се отразява позитивно върху търговията, отбелязва той.

Относно UBS Самра смята, че стойностите са толкова ниски, че акционерите на практика получават инвестиционната банка безплатно. Той смята, че инвеститорите слагат UBS в една кошница с не толкова устойчиви европейски банки. Акциите на компанията са паднали с 15% тази година.

„Мисля, че хората все още се притесняват от финансовата криза. Разтревожени са заради увеличаващите се регулации. UBS е в категорията на европейските банки“, а има много негативни новини за този сектор. Новини, които обаче намат пряка връзка със самата UBS, казва Самра.

Една от компании, избрани наскоро от Самра е Richemont  - швейцарският производител на часовници и луксозни артикули, който притежава брандове като Cartier и Van Cleef & Arpels. Акциите на компанията се понижиха с 38% от ноември, 2015 г., до юни, поради негативния ефект на антикорупционна кампания в Китай, която отказа много от заможните жители на страната да демонстрират състоянието си по показен начин. Терористичните в Париж от миналия ноември също повлияха негативно на акциите.

През юни съотношението цена/печалба на компанията падна до най-ниското си ниво от 2013 година насам. След 27-ми юни обаче, цената на ценните книжа се е повишила с 25%.

Компанията е „твърде евтина за брандове от този калибър“, отбелязва Самра.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...