Домакинствата продължават да търсят нови форми на инвестиции

1671
Домакинствата продължават да търсят нови форми на инвестиции

© Pixabay.com

За трето поредно тримесечие инвестициите на сектор Домакинства в местни и чуждестранни фондове надхвърлят сумата от 700 млн. лв.

Справка на Profit.bg сочи, че в края на полугодието на 2017 г. те са 733.8 млн. лв. спрямо 599.9 млн. лв. за преди година.

В края на първото тримесечие на 2017 г. и в края на 2016 г. бяха отчетени вложения от 719 и 725.6 млн. лв.

Общо 400 млн. лв. от съвкупната сума е вложена в местни инвестиционни фондове, а 333.7 млн. лв. - в чуждестранни.

Данни на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) показват, че 17 от местните фондове са отчели доходност от над 20% в последната година.

Въпреки ниската сума, в сравнение с парите на депозити от страна на населението, процентът на инвестициите във фондове спрямо спестяванията ни в банки достигат 1.543%, или иначе казано, на всеки 64.83 лева на влог се пада по 1 лв. инвестиция в колективна инвестиционна схема.

Това е втората най-висока стойност в историята, след отчетените 1.73%, или 57.72 към 1, точно преди две години (30 юни 2015 г.).

Припомняме, че в края на юни т.г. депозитите на домакинствата достигат рекордните 47.57 млрд. лв. спрямо 47.39 млрд. лв. за преди три месеца и 45.16 млрд. лв. за преди 12 месеца.

Ниските лихви, предлагани от търговските банки обаче, принуждават все повече хора да се замислят за нови възможностите за парите си.

Част от инвестициите се насочват към пазара на недвижими имоти, където се отчита ръст от над 8% в последната година, а други предпочитат вложенията във фондове или борсово търгуем фонд (ETF).

Малка част от парите се насочват към директна покупка на ценни книжа, земеделска земя и/или собствен бизнес.

Основният индикатор на Българска фондова борса SOFIX е добавил 23.23 на сто от началото на 2017 г. Повишението за последните 12 месеца е от 54.02%, което прави индекса един от най-добре представящите се в света.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg