Два изненадващи ключа към щастието на работното място

7013
Два изненадващи ключа към щастието на работното място

Проучвания показват, че прекарваме повече време на работното си място, отколкото където и да било другаде освен в леглото, а за някой хора дори сънят не е с предимство пред дългите часове в офиса. По тази причина е съвсем логично, че ако човек не е щастлив на работното си място, той няма да е щастлив и през по-голяма част от времето си.

Не само че това прави хората нещастни в живота, но според някои проучвания да мразиш работата си може да бъде вредно за здравето и да доведе до сериозни болести, между които сърдечни заболявания, рак и депресия, пише Forbes.

Някои хора са толкова устремени в кариерата си, че по пътя към успеха си създават много врагове в работата и жертват личния си живот. В крайна сметка обаче ако повишенията, бонусите и по-високата заплата не са ключът към щастливия служебен живот, какво е тогава е?


Това е обект на много проучвания в последните няколко десетилетия и изглежда отговорът се свежда до две неща - резултати и отношения.

Единият ключ към щастието на работното място - резултати

При резултатите става въпрос за това да направиш разликата на работното място, да знаеш, че работата ти е важна, да получаваш признателност и да вършиш работата си така че да се гордееш с нея.

Резултатите идват от това да разполагаш с всички ресурси, умения, обучение и всичкото време, за да свършиш наистина добра работа. Те обаче също така идват от собственото ти отношение. Пука ли ви всъщност за качеството на вашата работа или просто отбивате номер?

Три страхотни начина да получите онова чувство, че сте постигнали резултати:

Предлагайте и получавайте похвали и признание. Страхoтните работни места имат култура на признание, в която хората, които се справят добре биват забелязвани и ценени.

Празнувайте успеха. В много компании един проект, който минава добре никога не се споменава повече и се отделя много време на намирането и поправянето на грешки. Това трябва да се промени и да отпразнуваме резултатите, които постигаме.

Помагайте на другите. Един от отличителните белези на токсичната среда на работното място, е че всеки работи сам за себе си. На страхотните работни места хората свободно си помагат един на друг, когато могат като така представянето на всеки един се подобрява.

Вижте още: Прости начини за облекчаване на живота в офиса

Друг ключ към щастието на работното място: Отношенията

При отношенията става въпрос за това да харесваш хората, с които работиш, да имаш добър мениджър и да усещащ, че това е твоето място.

Накратко, щастливи сме на работното място, когато вършим страхотна работа, заедно със страхотни хора. Ето и три страхотни начина за създаване на добри отношения на работното място:

Казвайте “добро утро”. Може да звучи банално, но когато поздравявате бодро сутрин вашите колеги това помага за по-добрите отношения на работното място.

Почивайте си заедно. Все повече хора се чувстват толкова заети на работното място, че пропускат почивките за кафе и се хранят сами на бюрото си. Срамота!

Правете почивки заедно с колегите си и ги използвайте като възможност да общувате с тях.

Предлагайте най-различни актове на любезност. Правете малки неща, за да изненадвате и доставяте удоволствие на колегите си, като да направите кафе на някого, например.

Вместо да изберете работата с най-хубавия офис или най-високата позиция, изберете такава работа, където ще постигнете страхотни резултати и ще имате страхотни отношения с колегите. Това в крайна сметка ще направи живота ви на работно място и вкъщи много по-добър.

Тук трябва обаче да се направи разликата, че не е задължително да избирате между щастието и успеха в кариерата. проучвания показват, че хората, които харесват своята работа, я вършат много по-добре. Те са по-продуктивни, по-креативни, по-мотивирани и е по-вероятно да постигнат целите си.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg