Една четвърт от хората не могат да си смятат рестото в магазина

2111
Една четвърт от хората не могат да си смятат рестото в магазина

Една четвърт от хората в развитите икономики се затрудняват да боравят с пари и да изчисляват сами рестото си в магазина, а близо половината не могат да разчитат елементарни финансови графики.

Това показва съвместно проучване на Cambridge University и University College London, цитирано от BBC. 
 
Изследването е проведено в 31 държави и има за цел да изследва нивото на финансова грамотност и икономическите познания на хората. Оказва се обаче, че в някои държави се наблюдава стряскаща липса на базови познания, когато става въпрос за работа с пари.

Авторите на доклада дори стигат до извода, че може би е необходима целенасочена държавна политика за ограмотяване на населението. 
 
В анкетата участват над 100 000 души от всички възрастови групи - от 16 до 65 години. Зададени са им по четири въпроса, свързани с различни ежедневни задачи и изискващи прости изчисления и финансови операции. 
 
Резултатите обаче никак не са обнадеждаващи. Около една четвърт от участниците не са успели да сметнат какво ресто трябва да получат в магазина при покупка на няколко стоки, а един от всеки трима не е могъл да изчисли каква сума трябва да плати за дадено количество, ако знае цената на единица продукт (килограм, литър и т.н.).

Почти половината от участниците в анкетата не са се справили с разчитането и тълкуването на елементарни финансови графики, използвани за илюстрация на базови икономически показатели или финансови продукти. В някои държави, като Гърция, Чили, Италия и Турция, този дял достига три четвърти от населението. 
 
Голяма част от хората изпитват сериозни затруднения и при пресмятането на отстъпки, лихви и други операции, които изискват по-сложни изчисления. 
 
Най-добре с поставените задачи са се справили гражданите на Естония, Финландия и Япония, докато в дъното на таблицата попадат турците, чилийците, израелците, италианците, испанците и англичаните. 
 
"Способността да се решават икономически проблеми е критично важна за благосъстоянието на всички хора по света, защото повечето ежедневни операции, като потреблението, спестяването и комуникацията с банките, изискват разбирането на основните финансови концепции.

В много държави обаче се наблюдават сериозни пропуски във финансовата грамотност, което води до извода, че може би тези теми не са достатъчно добре застъпени в образователните системи", посочват авторите на доклада. 
 
Според тях в "проблемните" страни е наложително да се разработят целенасочени политики, защото в противен случай гражданите няма да могат да се справят и да взимат адекватни решения в съвременната икономическа среда, която изобилства от все по-сложни финансови продукти.
 
Ето и част от въпросите, зададени в анкетата: 
 
1. Купувате си четири пакета чай - лайка (за 4.60 лева), зелен (за 4.15 лв.), черен (за 3.35 лв.) и лимон (за 1.80 лв.). Давате на касиера в магазина банкнота от 20 лева, колко ресто трябва да Ви върне?
 
2. Ако един литър безалкохолно струва 3 лева и 15 стотинки, колко трябва да платите за триста грама? 
 
3. Футболен клуб предлага еднаква отстъпка за всичките си сезонни абонаметни карти. Един билет за главната трибуна струва 50 лева, а годишната карта е 300 лева. Входът във втория сектор е 35 лева, а годишният абонамент се продава на цена от 210 лева.

Билетът за третия сектор е на цена от 25 лева, а годишният абонамент е 150 лева. Ако единичният билет за четвъртата трибуна струва 21 лева, колко трябва да е цената на годишната карта? 
 
Ако сте отговорили съответно 6.10 лв., 1.05 лв. и 126 лв. на трите въпроса - честито, попадате сред хората със задоволителна финансова грамотност!  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Не е Камене.
# 0
17:03 | 17 March 2018
95 стотинки е!
Vvvvvvv
# 1
16:03 | 15 March 2018
Литър и грамаж са различни мерни единици
камен
# 2
15:03 | 15 March 2018
на вторият въпрос отговора не е ли 94 ст.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg