ЕП даде зелена светлина за достъп на компании до промишлени данни

1763
ЕП даде зелена светлина за достъп на компании до промишлени данни

© Pixabay

Европейският парламент одобри позицията си по законодателен акт за данните, който улеснява достъпа на компании до големи обеми от качествени промишлени данни, особено от продукти, свързани с интернет. Документът ще влезе в сила от септември 2023 г, а ЕП ще води преговори по него със Съвета въз основа на приетата преговорна позиция.

Големите масиви от данни имат потенциал да променят множество сектори в икономиката – от здравеопазването до селското стопанство и са ключови за осъществяване на цифровата трансформация в ЕС.

Реализирането на този потенциал обаче зависи от споделянето на данни, което означава използването на едни и същи бази от данни от множество потребители – компании или публични организации, се казва в аргументите на ЕП.


80% от генерираните промишлени данни никога не се използват

Към момента малка част от генерираните данни се използват многократно, като причините са липсата на опит и недоверието към споделянето на данни, противоречиви икономически стимули и технологични пречки.

ЕС иска да даде тласък на споделянето на данни с два законодателни акта – единият, приет през март 2023 и другият от април 2022 г, който цели да намали разходите на компаниите за набавяне на данни, както и пречките за навлизане на пазара на цифрови услуги.

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

Какви са ползите от споделянето на данни

Увеличеното споделяне на данни следва да стимулира иновациите и да укрепи конкурентоспособността на европейската икономика. Достъпът до данни например е необходимо условие за развитие на изкуствения интелект, защото алгоритмите се нуждаят от голямо количество данни, за да изпълняват по-добре поставените им задачи.

1. Зелен преход

Използването на данни може да помогне за намаляване на потреблението на енергия или на емисиите – например, чрез облекчаване на задръстванията по пътищата или подобряване на енергийната ефективност на сградите или автомобилите.

Фабриките, селските стопани и строителните компании ще могат да оптимизират производството си и веригите си на доставки. Данни от сателити и сензори могат да позволят на фермерите да използват по-ефективно водните ресурси и да оптимизират производството си.

Данни за времето и околната среда също така биха били от полза при реагирането на извънредни ситуации като наводнения и горски пожари.

2. Фактор за иновации

Наличието на повече данни ще даде възможност на компаниите да разработят нови продукти и услуги. Поправката на уреди от компании, които не са свързани с производителите, ще се улесни и ще допринесе за намаляване на разходите.

3. Ползи за хората

Потребители, използващи свързани с интернет продукти, ще могат да разчитат на по-лесна поддръжка и поправка. Могат да се появят нови продукти и персонализирани лекарства. Градовете могат да станат по-чисти и по-интелигентни. Данните ще допринесат и за по-доброто управление на здравни кризи.

Необходими са средно 2000 идеи, за да направите търговски пробивИдеите, водещи до големи пробиви, често се разглеждат като мистерия или акт на спонтанно творчество. Те обаче може да се проектират

Как законодателните актове засилват доверието в използването на данни

Законодателният акт за управлението на данни се стреми да приведе използването на данни в съответствие с изискванията на законодателството за защита на данните. Ще се използват широк набор от инструменти за тази цел − от технически решения като анонимизирането и обединяването на данни до налагането на правни изисквания на тези, които ще ползват данните.

Правилата ще спомогнат за по-доброто използване на данни, събирани в някои сфери на публичния сектор. Те позволяват също така създаването на общи европейски пространства на данни в различни области: здравеопазване, околна среда, енергетика, селско стопанство, мобилност, финанси, производство, публична администрация и умения.

Регулират се т.нар. пазари на данни − онлайн платформи, на които могат да бъдат купувани или продавани данни. Целта е такива посредници да получат признание като организатори на данни, заслужаващи доверие.

Шест нови пазара за финтех предприемачи Ако на развиващите се пазари ръстът на финтех често се осигурява от ефекта на ниската база, то на развитите той идва от аудиторията

Правилата улесняват и споделянето на данни с нетърговски цели (в полза на обществото) от компании, организации или отделни хора.

Към момента големите масиви от данни са притежание основно на големи компании в цифровия бизнес. Законодателството иска да насърчи появата на алтернативи.

Законодателен акт за данните

Законодателният акт за данните се стреми да премахне пречките пред повторното използване на промишлени данни. Той внася яснота кой може да използва данните и при какви условия.

Потребителите и фирмите, които използват свързани с интернет продукти, ще получат достъп до данните, които генерират и ще имат право да ги споделят с други. До момента данните се добиват и използват главно от производителите на продуктите.

Законодателството също така цели да защити малките предприятия от несправедливи условия, които биха могли да бъдат наложени от по-големите компании в договорите за споделяне на данни.

3 приоритета за компаниите, тръгнали по пътя на зелената трансформация Компании по пътя на зеления преход - три съвета за висшите мениджъри

С увеличения достъп до данни се повишава рискът начинът на функциониране на устройства или услуги да бъде разкрит от конкуренти и те да предложат подобни продукти на пазара. Затова депутатите искат да засилят клаузите за защита на търговските тайни.

Правилата ще улеснят прехвърлянето на клиенти от един доставчик на облачни услуги към друг и ще засилят защитата срещу незаконен достъп до нелични данни, съхранявани в ЕС.

Регламентът също така определя как органи на публичната администрация могат да използват данни на частни компании в изключителни случаи – например, при здравни кризи или природни бедствия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg