Естония предлага електронно жителство на желаещи от цял свят

3494
Естония предлага електронно жителство на желаещи от цял свят

Едуард Лукас, редактор, в списание The Economist, може да живее в Англия, но от понеделник той също така е "жител" и на Естония. Лукса е получил първият сертификат за виртуално гражданство издаден от естонското правителство като част от план, който се очаква да привлече чужденци, които да инвестират и дори да започнат бизнес в малката балтийска държава.

Лукас изглежда е първият електронен жител на която и да било страна по света.

Редица други страни, между които и Исландия, са обсъждали идеята на ограничена база, но Естония стана първата държава, която я прилага на практика. Лукас е получил карта с вграден микрочип, която ще му позволява да извършва безопасни транзакции с естонската администрация от чужбина и която също така му позволява да подписва дигитално документи – процес, който в ЕС е правният еквивалент на физическия подпис.


Защо това е важно?

Тъй като в Естония няма изискване компаниите да имат физически "офис" в стараната, за да извършват бизнес там, програмата за електронно жителство на страната може да пренасочи инвестиционни потоци от САЩ и други страни с високи данъци.

Виртуалното жителство трябва да бъде определяно отчасти от това, което всъщност не е. Приемайки тази карта Лукас не става гражданин на Естония. На него дори не му е гарантирано влизане в страната. Ако обаче той реши да създаде компания в Естония, Лукас ще получи достъп до базирани в Естония финансови услуги за своята компания и от всякъде по света, където има интернет връзка.

Програмата за електронно жителство изглежда до голяма степен е опит Естония да се популяризира в световен мащаб. Бившата съветска република, която обяви независимостта си през 1991 г., от тогава има демократично избирано правителство, присъедини се към НАТО и ЕС и има една от най-добрите интернет инфраструктури в света.

Идеята за електронно жителство набра скорост след като Естонският фонд за развитие и Стен Тамкиви, бившият ръководител на Skype, спонсорираха проект, който предоставя награда за най-добрата идея за привличане на бизнес в Естония. Предложението за привличане на "10 милиона електронни жители на Естония до 2025 г." печели и получава подкрепата на правителството.

Теоретично електронното жителство е достъпно за всички, но има и няколко пречки. Първата от тях е проверка за криминално минало. Втората, която може да се окаже доста голяма за мнозина, е че кандидатите в момента трябва да отидат до Естония, за да кандидатстват и да получат електронно жителство. Това се очаква да се промени през 2015 г. и процесът на кандидатстване да се обработва от посолствата на Естония в съответните страни, от които са кандидатстващите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg