ETF революцията е тук

1368
ETF революцията е тук

© Pixabay.com

През 2007 г. легендарен инвеститор и филантроп сключват бас на стойност 1 млн. долара. Облогът е, че ETF индустрията ще се представи по-добре спрямо хеджфондовете в следващото десетилетие.

Инвеститорът печели този облог. Ние обаче няма да се обзалагаме. Това, че индексното инвестиране отчита по-добри резултати от хеджфондовете, не означава, че резултатът ще се повтори и през следващото десетилетие.

В следващите редове просто ще илюстрираме големия потенциал пред инвестирането в индекси, пише Forbes.

ETF индустрията промени инвестирането

ETF, или борсово търгуван фонд, е диверсифицирана съвкупност от активи, подобно на взаимен фонд, търгуващ се на някоя борса, точно както и акциите на отделните компании.


ETF-ите обикновено следват индекс или отделни суровини. Индексните борсово търгувани фондове могат да са по-широки, като тези, влагащи парите в компаниите от S&P500, Nasdaq, или пък в облигационния индекс на Bloomberg Barclays US Aggregate, регионални индекси или пък нишови такива.

ETF-ите могат да инвестират по този начин в стотици компании, което създава една по-широка диверсификация, която помага за намаляването на риска, когато се влагат пари само в една компания.

Още по-добра диверсификация можем да получим, ако закупим няколко борсово търгувани фонда, всеки от които да е инвестирал в различни класове активи.

Бум на индустрията през последните години

В началото на 21 век индустрията бе привлякла 100 млрд. долара от инвеститорите по цял свят. По данни от края на 2018 г. ETF-ите вече управляват активи за 4.7 трилиона долара. Според прогнозни данни на BlackRock индустрията ще нарасне до 12 трилиона долара до 2023 г.

Ръстът ще продължи, тъй като индустрията предлага на инвеститорите избор, стойност и достъпност. Ето и малко повече информация по темата.

15 бизнес идеи за под 10 000 лв.Част от тях дори изискват по-малко от 10 000 лв.

Избор

Индустрията може да предложи за всекиго по нещо – независимо от вашата възраст, инвестиционнен хоризонт и текущ доход. По света има създадени ETF-и, които са подходящи за всеки човек и портфейл.

По-висока стойност

И докато инвестициите във взаимните фондове могат да са доста скъпи, тъй като годишните разходи могат да достигнат и до 4-5%, вложенията в борсово търгуваните фондове обикновено са съчетани с доста по-ниски разходи по вход, изход и годишни такси за управление. А това в дългосрочен план означава, че по сметката ви ще останат повече пари, които ще се увеличават по-бързо.

Една хипотетична инвестиция от 10 000 долара в активно управляван взаимен фонд при средни разходи от 0.96% и допънителни инвестиции от 1000 долара на месец и доход от 8% годишно би се равнявала на 1.2 млн. долара в края на периода.

Да, но за това ще платите 270 000 долара такси, пише Forbes. За сравнение инвестиция в борсово търгуван (пасивен) фонд с такси от 0.34% и при същите суми и евентуални доходности, вложението ви ще достигне 1.4 млн. долара, за което ще платите 100 000 долара такси и комисиони. 

Тук може би следва да направим уточнение, че посочените суми и такси са валидни за САЩ, докато у нас те са доста по-високи.

Съвет: Попитайте за таксите за вход, изход и годишно управление, при положение че сте решили да инвестирате. 

Достъпност

Един от основните плюсове на ETF-ите е, че можете да ги купувате и продавате дори в рамките на деня, подобно акциите на отделните компании. Всичко, което ви трябва, е сметка в лицензиран борсов посредник.

И докато поръчките за покупко-продажба на взаимни фондове се подават през управляващите дружества и за да получите парите си, ще са ви нужди 3 дни, при борсово търгуваните фондове това не е така и парите ще са по сметката ви още на следващия ден (ако сте в банка, различна от ETF-a, или на същия, ако сте в една банка).

Предизвикателства за спестяване през 2019 г.Искате ли да спестите определена сума пари? Ето 7 различни предизвикателства

ETF индустрията привлича все повече инвеститори, най-вече от младото поколение, но също така е добър подарък за рождени дни, сватби и др. поводи.

ETF-ите в България

Първият български борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF следва представянето на индекса на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX. В случай че искате диверсификация, от Експат предлагат и вложения чрез ETF-и, следящи индексите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, а в бъдеще и от Литва, Латвия, Естония.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg