Ето в какво инвестира тенис легендата Серина Уилямс

713
Ето в какво инвестира тенис легендата Серина Уилямс

© Instagram.com/serenawilliams

Американската тенисистка Серина Уилямс инвестира в стартъп компания, която позволява на наемателите да подават информация за наемите, които плащат, към кредитните агенции.

По този начин те попълват кредитното си досие и получават възможност да повишат своя личен кредитен рейтинг, съобщава CNBC.

Тенис звездата е реализирала инвестицията във финтек компанията Esusu чрез нейния собствен инвестиционен фонд Serena Ventures.

"Основах Serena Ventures, за да инвестирам в стартиращи компании и да подкрепям включването на предприемачи от различни социални и етнически групи. Esusu определено е една от тези компании. Тя се фокусира върху изграждането на кредитна история и създава финансови възможности както за работещите семейства, така и за отделни хора", обяснява Уилямс.


В първия кръг от финасирането Esusu е успяла да набере 10 милиона долара, като основният инвеститор е Motley Fool Ventures - фонд, свързан с едноименния финансов сайт. Сред останалите акционери са Global Good Fund, Next Play Ventures и Zeal Capital.

"Esusu е отличен пример за иновативна финтек компания, която използва технологиите, за да осигури достъп до финансови услуги на онези социални групи, които имат най-голяма нужда от тях. Тяхното приложение осигурява достъп до кредити на семействата с ниски до средни доходи в САЩ", казва управляващият директор на Motley Fool Ventures Олън Дъглас.

Базираната в Ню Йорк компания е основана през 2018 г. от Аби Уемимо и Самир Гоел. Произходът и на двамата е от имигрантски семейства, които при пристигането си в САЩ са имали затруднения с достъпа до кредити и изплащането на наемите.

Статистиката показва, че в САЩ има 41 милиона семейства, които живеят в апартаменти под наем. В същото време над 45 милиона американци нямат личен кредитен рейтинг. Платформата на Esusu подава информацията за изплащаните наеми в системата на някои от водещите кредитни бюра в страната, като Equifax, TransUnion и Experian.

Най-добре платените жени в спортаВъпреки пандемията от коронавирус, няколко рекорда бяха подобрени през последните 12 месеца

"Когато се преместихме тук, преследването на американската мечта за моето семейство беше много по-трудна, отколкото би трябвало да бъде. Спомням си, че родителите ми вършеха истински чудеса без да имат достъп до кредит и с ограничени финансови ресурси. Аби и аз сме вдъхновени от нашия собствен опит", казва Самир Гоел.

В момента Esusu си работи с 30% от най-големите наемодатели в Националния съвет за многофамилните сгради (National Multifamily Housing Council). Сред партньорите на компанията личат имена, като Goldman Sachs, Related Companies, Winn Residential, Camden Property Trust и Starwood Capital Group.

Основателите на компанията казват, че ще използват средствата, набрани в последния кръг от финансирането, за разширяване на бизнеса.

"В момента обслужваме 2 милиона домакинства във всички 50 щата. Амбицията ни е до края на следващата година да обхванем 5 милиона домакинства.

Това е огромен пазар, който до този момент не е имал достъп до подобни услуги. Инвестираме в мисията на Esusu и сме убедени в техния потенциал. Технологичният модел осигурява добавена стойност за всички страни - и за акционерите, и за наемодателите, и за наемателите.

Нашата финансова подкрепа ще позволи на компанията да се разраства и да търси нови възможности", коментира пред CNBC Серина Уилямс. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg