Финансови съвети за кризисни времена

2432
Финансови съвети за кризисни времена

© Pixabay

COVID-19 и последвалата рецесия се отразиха негативно на голяма част от хората, включително и на 90-годишната инвестиционна легенда Уорън Бъфет, пише MoneyWise.

Неговата компания Berkshire Hathaway също беше сериозно „ударена“ от пандемията, „като са засегнати почти всички операции", обяви инвестиционното дружество в тримесечния си доклад, оповестен по-рано този месец.

Въпреки предизвикателствата обаче, от Berkshire отчетоха 82% ръст в нетната печалба за периода от юли до септември, тъй че вече за всички е ясно, че Бъфет отново победи трудните времена и ще излезе от кризата със сериозни печалби.


Всеки от нас също може да го направи, особено ако следва съветите му.

Ето няколко добри напътствия от страна на Оракула от Омаха:

Възползвайте се от ниските лихви по кредитите

Бъфет днес е един от най-богатите хора в света, тъй като се е възползвал от възможностите, които е срещал през годините. Той подчерта наскоро добрите опции за всички бъдещи кредитополучатели, като това се случва благодарение на Федералния резерв.

„Фед постъпи правилно, като намали лихвите до нулеви нива, като това беше техният отговор срещу вируса“, каза той. Оттук последва ефектът на доминото, довел до спад и на всички останали кредити, включително и в България.

„Днес е много добро време, за да заемем пари, което пък, от своя страна, означава, че не е точното време да даваме пари назаем“, каза той на онлайн среща на акционерите на Berkshire Hathaway.

Да действаш като Бъфет: Ако искате да си купите имот, то сега е точното време за това, особено ако работата ви е сигурна, а доходите добри. В този момент ще може да вземете ипотечен кредит с лихва доста под 3%, а потребителски заем на нива от малко над 4%.

Горе главата

Неслучайно наричат Бъфет Оракула от Омаха. Милиардерът казва през март миналата година: „Винаги съм знаел, че някой ден ще ни сполети пандемия“. В своето писмо до акционерите през 2019 г. той казва, че светът е на прага на „мегакатастрофа“, която ще е тотална изненада за него, при това по-голяма от ураганите Майкъл и Катрина.

Бъфет също така пише, че бедствието ще доведе до сериозни загуби за неговите компании, най-вече за застрахователния му бизнес, където притежава Geico, но инвеститорът казва, че Berkshire ще е готов за бизнес предизвикателствата още на следващия ден.

11 от най-великите инвеститори за всички временаТова, по което си приличат: знаят как да побеждават пазара

Да действаш като Бъфет: Ако искате да сте подготвени за това, което ви очаква – то тогава можете да защитите себе си и близките си със застраховка Живот.

Плащайте навреме вноските си по кредитната карта

Хората, останали без работа по време на пандемията, често използват своите кредитни карти, за да оцелеят. Това обаче не е касичка, която трябва да оберем, казва Бъфет.

По време на онлайн срещата със своите акционери той разказва за приятел, който го попитал за съвет. Тя имала кредитна карта с голямо задължение и лихва от 18% на годишна база. Бъфет казал: „Най-доброто нещо, което можеш да направиш с парите си, е да изплатил този дълг.

Да действаш като Бъфет: Ако имате заеми с високи лихви (бързи кредити, кредитни карти и др.), то е добре да обедините задълженията си с потребителски заем, тъй като лихвите там са на нива от около 4-5% годишно.

Напишете домашното си, ако ще инвестирате в акции

Кризата с коронавируса промени изцяло цели индустрии, включително ресторанти, туризъм и развлечения. Бъфет обаче е на мнение, че щетите, които ще понесе една определена индустрия, са по-големи от това, което той може да понесе като инвеститор.

„Авиокомпаниите – може и да греша и надявам се, че не съм прав, но те ще се променят в най-голяма степен и щетите там ще са най-големи. Така Бъфет обясни пред акционерите си защо е продал всичките акции от четирите най-големи авиокомпании в САЩ, които притежаваше преди COVID-19 пандемията.

„Светът се промени за авиокомпаниите“, допълва той.

Да действаш като Бъфет: Инвеститорите, които успяха да инвестират в правилното време (бел. ред. в началото на пандемията), получиха добри доходности, тъй като щатските пазари достигнаха наскоро нови рекордни стойности.

Придържайте се към дългосрочния си план

Уорън Бъфет казва, че е уверен, че щатската икономика ще се завърне дори по-силна след рецесията.

„Нищо не може да спре Америка. Срещали сме и по-големи трудности. Американското чудо и магия винаги са надделявали“, казва милиардерът.

Той обаче посочва, че никой не знае какво може да се случи, ето защо хората трябва да се подготвят за по-дълго възстановяване. За да получите добър резултат от инвестициите ви, следва да притежавате акции по-дълъг период от време.

Да действаш като Бъфет: Днес всеки от нас може да организира среща с консултант, за да може той да му помогне да постигне дългосрочните си цели. Убедете се, че ако са български, имат лиценз от Комисията за финансов надзор. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Оля
# 0
13:11 | 26 November 2020
Това са добри съвети, като изключим че У. Б. не ги е казал. А някой пишлю му плащат, да зарибява калинки за акции. Подлог журналист!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg