Финансовият стрес сред европейските потребители се повишава

828
Финансовият стрес сред европейските потребители се повишава

© Intrum

Близо половината от европейците (45%) казват, че разходите, които отделят за заплащане на месечните им сметки, растат в по-бърза степен, отколкото доходите им.

Въпреки това, голяма част от запитаните (75%) допълват, че продължават да спестяват част от заплатата си всеки месец, въпреки че 52% от тях допълват, че не са доволни от спестената сума.

Днес 24% от хората в ЕС взимат средства назаем, за да платят сметките си, което представлява повишение спрямо отчетените 20 на сто за 2018 г. За 43% от хората, ползващи заеми, това се отразява и като влошено благополучие на семейството им.


Това са само част от изводите от проведено проучване на компанията за събиране на вземания Intrum сред общо 24 000 души от 24 европейски държави.

Всяка страна е оценена по скалата от 0 до 10 по финансово благополучие, което представлява съвкупност от фактори – плащане на сметките навреме, спестяване, финансова независимост и липсата на кредити.

На челно място в ЕС е Германия, чиято обща оценка е 6.89, като основно това се дължи на високата оценка при плащането на сметки без закъснение – 7.82.

Нивото на финансова сигурност при изпълнението на задълженията за заплащането на месечните задължения се отразява на здравословната икономика на страната и силната култура за спестяване на гражданите, се посочва още в доклада.

Австрия заема втората позиция в подреждането, като оставя зад себе си държави, като Швеция, Швейцария, както и още три скандинавски държави – Финландия, Норвегия и Дания.

Топ 10 се допълва от Великобритания, Италия и Ирландия, докато България не е включена сред проучените 24 държави от ЕС.

На последните места са класирани Гърция, Литва и Полша.

Най-честите финансови грешки, които правимТе важат дори и за тези от нас, които вече изпитват финансови затруднения

Най-често без закъснение плащат сметките си в Германия, Дания и Австрия, докато най-малко кредити за плащането им се взимат в Унгария, Чехия и Естония.

В Гърция, Полша и Румъния най-често прибягват до бърз кредит или кредитна карта, за да платят задълженията си. В южната ни съседка, например, общо 40 на сто от запитаните казват, че в последните 6 месеца са прибягвали на заемни средства за плащането на сметки спрямо 33 на сто за Полша и Румъния, както и 31 на сто във Финландия.

В Швеция, Швейцария и Германия пък са „шампиони“ при спестяването на средства за бъдещето. Средно в Швеция пестят по 18%, като дори 15% от шведските домакинства казват, че успяват да заделят по над 20% от доходите си всеки месец. На дъното на опашката са Гърция, Румъния и Латвия.

Най-често европейците пестят за неочаквани бъдещи разходи (67%), пътуване (39%), различни покупки (36%), докато срещу евентуално оставане без работа заделят 35 на сто от запитаните.

Всеки трети европеец пести пари и за пенсия, а 29% - за децата. Съответно 20 и 14% от отговорите (запитаните могат да посочват по повече от 1 отговор) са за жилище и образование.

По показателят „финансова грамотност“ лидери са Финландия, Великобритания и Ирландия. Нещо повече – 92% от финландците казват, че учат децата си как да управляват парите си. Изследването отчита връзка и между грамотността и нивата на спестовност в отделните държави.

69% от запитаните 24 хил. души смятат, че финансовото им образование е задоволително, но средно 37% от тях не успяват да дефинират основни понятия, като инфлация, променлив лихвен процент, ГПР (годишен процент на разходите), бюджет и др.

При населението на възраст от 18 до 21 г. този процент е дори по-висок – 50 на сто.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg