Имате един милион лева и не знаете какво да правите с тях?

1509
Имате един милион лева и не знаете какво да правите с тях?

© Pixabay

Едва ли има човек, който да не си е задавал поне веднъж въпроса "Какво бих направил с един милион лева?".

А отговорите са изключително разнообразни, в зависимост от индивидуалните интереси, експертиза и, разбира се, склонността към поемане на риск.

Основните принципи на дългосрочното инвестиране са идентични, независимо от размера на капитала, но все пак, когато разполагате с 1 милион лева, изборът на потенциалните вложения е доста по-голям, отколкото при по-малките суми от порядъка на 100, 200 или 1000 лева, например.

Profit.bg обобщава някои от възможните варианти.

Стартиране на собствен бизнес

За повечето хора стартирането на собствена компания е синоним на финансовата свобода. Този процес обаче е и един от най-сложните за реализация.

Започването на нов бизнес "от нулата" изисква огромни първоначални усилия, насочени към проучване на пазара и конкуренцията, изчисляване на необходимия първоначален капитал и потенциалните рискове в самото начало на проекта.

Не бива да забравяте, че освен покупка на оборудване и наемане на персонал, за един прохождащ бизнес са необходими сериозни разходи за реклама и засилване на присъствието в социалните мрежи. В днешно време тези компоненти от маркетинговия микс са жизненонеобходими за почти всяка компания.

1 милион лева може да ви изглеждат като огромна сума, но в някои сектори те могат да се окажат крайно недостатъчни за "оцеляването", дори в рамките на първата година. Ако все пак решите да тръгнете по пътя на предприемачеството, съветът на повечето експерти е да се насочите към сфера, в която имате възможно най-богат опит и познания.

Наливането на пари в дейности, които не познавате, никога не е добра идея.

Инвестиция на капиталовите пазари

Тук нещата не се различават особено, в сравнение с по-малките вложения от порядъка на няколко хиляди лева. Независимо дали влизате на пазара с 500 лева или с един милион, вие си оставате дребен инвеститор - оборотът на големите финансови пазари се измерва в трилиони.

Но все пак партфейл от един милион лева дава малко по-добри възможности за диверсификация. А и средната историческа годишна доходност на борсовите индекси от 7%, измерена в абсолютна стойност, би била доста по-различна за портфейл от 1 милион лева и такъв от 10 000 лева, например.

Така или иначе, инвеститорът на капиталовите пазари трябва да е напълно наясно, че ако не се спазват основните правила за ограничаване на риска, един милион може да бъде загубен точно толкова бързо, колкото и 1 лев.

Ако търгувате самостоятелно, също можете да се възползвате от предимствата на по-големия портфейл под формата на по-ниски комисиони. Ако използвате услугите на фонд мениджър, пък можете да разчитате на по-добро обслужване и съобразяване с индивидуалните ви изисквания. 

Финансиране на стартъп компании

Ако имате нюх за иновациите или смятате, че познавате следващия гениален предприемач от ранга на Бил Гейтс или Стив Джобс, можете да вложите своя милион в капитала на някоя стартираща компания (или на няколко такива).

Този тип инвестиции обаче се водят едни от най-рисковите, тъй като съвсем малка част от обещаващите стартъпи успяват да изградят дългосрочен, работещ бизнес модел. А т. нар. "компании еднорози", които достигат пазарни оценки от милиарди долари, са единици.

Успешните стартъпи носят на своите акционери доходност от по няколкостотин и дори няколко хиляди процента, но за съжаление, те са много малък процент от общия брой. Затова в този случай "ситото" при избора на инвестиция трябва да е много стриктно, а най-добрата стратегия е именно диверсификацията.

С един милион лева можете да придобиете дялове в 10 или 15 по-малки стартиращи компании и да се надявате, че една или две от тях ще успеят да направят "големия удар". 

Каква е разликата между милионерите и милиардерите?Милионерите и милиардерите са неземно богати в очите на обикновените хора

Имоти и земеделеска земя

В този сегмент наличието на по-сериозен първоначален капитал може да бъде от голяма полза. Един милион лева могат да бъдат разпределени в няколко апартамента или еднофамилни къщи, което означава и много по-добра диверсификация.

Когато става въпрос за инвестиция в земеделска земя, с тези пари могат да бъдат закупени големи парцели, които биха били интересни за земеделските производители.

На практика сума от порядъка на един милион лева може да се разглежда като "екзистенциален минимум", когато става въпрос за имотния пазар. Не бива да забравяте, че разходите при покупка на имот не се изчерпват с плащането на сумата, искана от продавача.

Ако възнамерявате да инвестирате дългосрочно или да отдавате имотите под наем, трябва да калкулирате в цената всички разходи за поддръжка и данъчните задължения, които вървят "ръка за ръка" с този тип инвестиционни активи. Понякога те никак не са малки.

Банков депозит

В днешно време банковите депозити загубиха голяма част от своята популярност като инвестиционна алтернатива, тъй като при нулевите лихвени проценти и огромната ликвидност на банковия сектор трезорите не могат да предложат атрактивни условия на вложителите.

Но въпреки това, ако изберете дългосрочен депозит и вложите един милион лева, повечето банки ще ви предложат малко по-добри условия от тези за "масовия" клиент.

Като допълнение към стандартните депозитни продукти много банки, включително и на българския пазар, предлагат инвестиционни продукти, чиято доходност зависи от рисковия им профил.

Злато и ценни метали

С един милион лева в момента можете да си купите точно 411.42 тройунции злато, което се равнява на 11.66 килограма. През годините златото си е извоювало имидж на "инвестиционно убежище", предпочитано във времена на криза. То е устойчиво на политически и икономически сътресения и освен това служи като защита срещу инфлацията.

Цената на златото се повиши с 16% само за последната година на фона на търговската война между САЩ и Китай и нулевите лихвени проценти, поддържани от водещите централни банки.

Много анализатори са на мнение, че тази тенденция ще се запази и през следващите години. Ако и вие сте на това мнение, ценният метал може да е една от потенциалните възможности за вашия "милионерски" портфейл. 

Инвестиции в изкуство

В днешно време инвестицията в предмети на изкуството не е "запазена зона" единствено за богатите, тъй като има инвестиционни фондове, специализирани в този тип активи.

Техните дялове са достъпни и за дребните инвеститори, но с първоначален капитал от 1 милион лева имате възможност да участвате директно на търговете за картини, скулптури и други шедьоври с висока колекционерска стойност.

На този пазар обаче експертизата е от огромно значение и дори най-запалените колекционери в повечето случаи предпочитат да използват услугите на специалисти при избора на инвестиции. А сумата от един милион лева може да изглежда скромна за много от тях.

Произведенията на световните величия, като Пикасо, Рембранд и Мане, достигат цени от няколко милиона долара на търговете, организирани от големите аукционни къщи.

Но въпреки това с един милион може да бъде събрана прилична колекция с потенциал за сериозна дългосрочна доходност. Инвестициите в изкуство обаче не са от най-ликвидните и за реализирането на печалба обикновено се чака не с години, а с десетилетия.

Покупка на класически автвомобили

През последните години инвестициите в култови автомобили придобива все по-голяма популярност. Вече има компании и инвестиционни фондове, специализирани в този сегмент.

Доходността от инвестициите в класически возила също расте прогресивно. По данни на застрахователната компания Hagerty, стойността на култовите ретро модели се е повишила средно с 300% през последното десетилетие.

Подобна покупка обаче не е по джоба на всеки. Дори с един милион лева в портфейла, няма да можете да си позволите най-скъпите представители на автомобилното царство.

През 2018 г., например, едно Ferrari 4153 GT от 1963 г. беше продадено за рекордните 70 милиона долара. Освен това колекционерските автомобили имат нужда от внимателно съхранение и поддръжка, за да запазят своята стойност през годините. А това води и до допълнителни разходи след първоначалната покупка.

Инвестиции в екзотични и исторически предмети

С един милион лева в джоба имате възможност да се "огледате" за някои по-нестандартни активи, които не са достъпни за дребните инвеститори. Има хора, чието единствено занимание е да участват на различни търгове, в които се разиграват предмети с потенциална историческа стойност - облекла, аксесоари, музикални инструменти, лични вещи на известни актьори и изпълнители.

В края на миналата година на търг в Ню Йорк бе продадено едно от сценичните якета на Майкъл Джексън. Цената му бе близо 300 000 долара. Култовите часовници също са един от предпочитаните колекционерски предмети за инвеститорите.

Инвестициите във вино също печелят все по-голяма популярност през последните години. Покупката на вино от рядка и качествена реколта е като инвестицията в стартъп - необходими се поне 10 години за постигане на резултати. Вторичният пазар на бутиковите вина в световен мащаб е на стойност около 5 милиарда долара.

В крайна сметка, един от основните изводи е, че с портфейл от един милион лева имате много по-широк кръг от възможности за инвестиция, но в същото време голям част от тези опции са свързани с много сериозни рискове.

Много хора погрешно смятат, че спечелването на първия милион е много по-трудна задача от похарчването му. А всъщност принципите на диверсификацията и управлението на риска са едни и същи, независимо дали става въпрос за вложение от един лев или няколко милиона.     

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg