Индия иска да се превърне в световна аптека

1086
Индия иска да се превърне в световна аптека

© Pixabay

Индия има амбициозен план да се превърне в „аптеката на света“.

За целта обаче втората най-голяма азиатска икономика ще трябва да намали зависимостта си от Китай за внос на суровини, пише CNBC.
 
Индия, която вече е третият по големина производител на лекарства в света, може да се похвали с едни от най-ниските производствени разходи. Около едно на всеки три хапчета, консумирани в САЩ и едно на всеки четири в Обединеното кралство, се произвеждат в Индия.
 
Въпреки това, индийският фармацевтичният сектор с оборот 42 милиарда долара е силно зависим от Китай за ключови активни фармацевтични съставки. Според официалните правителствени данни, Индия внася около 68% от активните фармацевтични съставки от Китай, тъй като това е по-евтин вариант от производството им на вътрешния пазар.
 
Друго независимо проучване, проведено през 2021 г., посочва, че зависимостта от Китай за внос на определени животоспасяващи антибиотици е около 90%. Някои лекарства, които са силно зависими от китайските доставчици, включват пеницилин, цефалоспорини и азитромицин.
 
Тази ситуация обаче може скоро да започне да се променя. По правителствена програма, която стартира преди две години, 35 активни фармацевтични съставки се произвеждат в 32 завода в Индия от март тази година. Очакванията са това производство да намали зависимостта от Китай с до 35% преди края на десетилетието.
 
Схемата за стимулиране, свързана с производството, стартира за първи път в средата на 2020 г., когато военното напрежение между Индия и Китай рязко ескалира. Програмата има за цел да стимулира компаниите във всички сектори да увеличат местното производство с 520 милиарда долара до 2025 г.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Никола ЯнковКак да инвестираме парите си в условия на висока инфлация и на прага на евентуална рецесия?
 
За фармацевтичния сектор правителството е заделило стимули на стойност над 2 милиарда долара както за частни индийски компании, така и за чуждестранни играчи. Целта е те да започнат да произвеждат 53 активни съставки, за които в момента Индия разчита основно на Китай.
 
Някои от най-големите фармацевтични компании в Индия, като Pharmaceutical Industries, Aurobindo Pharma, Dr. Reddy’s Laboratories, Lupin и Cipla, участват в проекта. 
 
Общо 34 продукта са одобрени в първата фаза на схемата, като производството им е разпределено между 49 производители
 
Правителството се надява фармацевтичният сектор, който в момента се оценява на около 42 милиарда долара, да достигне 65 милиарда долара до 2024 г. и между 120 и 130 милиарда долара до 2030 г.
 
Индия се очертава и като ключов играч в световните усилия за борба с пандемията.
 
Страната е доставила над 201 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на около 100 държави в Югоизточна Азия, Южна Америка, Европа, Африка и Близкия изток. Индия изнася ваксини както чрез финансирани от правителството инициативи, така и чрез платформата Covax.
 
Страната трябваше за кратко да спре износа през април 2021 г., когато вътрешните случаи нараснаха и се нуждаеше от повече ваксини у дома. Износът беше възобновен през октомври същата година.
 
Показателно е, че над 80% от антиретровирусните лекарства, използвани в световен мащаб за борба със СПИН, също се доставят от индийски фармацевтични фирми.

Как фармацевтичните съставки в реките заплашват здравето на хората по светаЗамърсяването в реките по света с лекарства и фармацевтични продукти представлява

Любопитното е, че Индия невинаги е била толкова зависима от Китай за основните съставки за своите лекарства. През 1991 г. страната внася само 1% от активните фармацевтични съставки от Китай, според консултантската компания PWC.

Ситуацията се променя, когато Китай започва да увеличава фармацевтичното си производство през 90-те години на миналия век и да инвестира в инфраструктура, пречиствателни станции за отпадни води, субсидирана електроенергия и вода. В резултат на това производствените разходи в Китай рязко се понижават и местните производители изтласкват от пазара индийските компании.
 
Според анализаторите, ще мине „дълго време“, преди местното производство в Индия да стане достатъчно голямо, за да задоволи търсенето на индийските фармацевтични производители. Дотогава страната ще продължи да внася голяма част от активните компоненти от Китай. 
 
Целта на правителството за намаляването на тази зависимост обаче има не само икономически, а и геополитически съображения. Политиката на Индия е в унисон с опитите на много други страни да диверсифицират веригите за доставки далеч от Китай.
 
Освен активни фармацевтични съставки, Индия внася от Китай и медицинско оборудване на стойност 1.5 милиарда долара годишно. За да осигури тези технологии от вътрешния пазар, страната ще се нуждае от още повече време и инвестиции. 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg