Индустрията, която ще управлява 50 трилиона долара до 10 г.

1176
Индустрията, която ще управлява 50 трилиона долара до 10 г.

© Pixabay.com

Активите, управлявани от борсово търгуваните фондове (ETF-ите, бел. ред.), ще достигнат до 5 трилиона долара до края на следващата година. Това прогнозират от анализаторския отдел на Bank of America.

В последните години ETF-ите увеличават активите си средно с 25% на годишна база. Ръстът показва инвестиционен тренд, който едва ли ще отслабне в следващите години, посочват още от инвестиционната банка.

От Bank of America дори предвиждат, че до 2030 г., или само след 10 години, активите под управление на борсово търгуваните фондове ще нараснат до невероятните 50 трилиона долара. А това е числото 50, следвано от още 12 нули.


„Редица фактори ще стимулират растежа в следващите години на индустрията – включително ниските такси и комисиони, ликвидността, прозрачността, както и все по-голямата популярност на ETF-ите. Тук не трябва да се подценява и пренасочването на все повече активи от активно към пасивното инвестиране", посочват от инвестиционната банка.

Инвеститорите обаче се възползват в пълна степен от едно от основните предимства на индустрията – ниските такси.

Bank of America отбелязва, че през 2009 г. активите на EFT-ите, управлявани от фондовете с най-ниски такси, са възлизали на 31% от съвкупните, докато днес те вече са 52%. А в последните 10 г. активите на индустрията отчитат ръст от 770 млрд. долара на 4.3 трилиона долара.

Именно най-евтините фондове, т.е. тези с най-ниски такси, днес управляват активи, които са три пъти повече от цялата индустрия преди 10 г.

От Bank of America очакват през 2020 г. широкият борсов индекс S&P500 да се повиши с 5%.

Борсово търгуваните фондове са инструмент, препоръчван дори и от един от най-великите инвеститори на днешното време – Уорън Бъфет.

ETF за начинаещи:

ETF, или борсово търгуван фонд, е диверсифицирана съвкупност от активи, подобно на взаимен фонд, търгуващ се на някоя борса, точно както и акциите на отделните компании.

ETF-ите обикновено следват движенията на даден индекс или на отделни суровини, като златото и петрола. Индексните борсово търгувани фондове могат да са по-широки, като тези, влагащи парите в компаниите от S&P500, Nasdaq, или пък в облигации, регионални и секторни индекси. 

ETF-ите могат да инвестират по този начин в стотици компании, което създава една по-широка диверсификация, която помага за намаляването на риска в сравнение с този, който се поема с влагането пари само в едно дружество.

Още по-добра диверсификация можем да получим, ако закупим няколко борсово търгувани фонда, всеки от които инвестира в различни класове активи.

Как е у нас?

Първият български борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF следва представянето на индекса на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX. В случай че искате диверсификация, от Експат предлагат и вложения чрез ETF-и, следящи индексите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, а в бъдеще и от Литва, Латвия и Естония.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg