Интересни факти за живота на най-успешния инвеститор в света

5186
Интересни факти за живота на най-успешния инвеститор в света

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет днес навършва 86 години. След като миналата година отбелязахме това, припомняйки си някои от най-емблематичните му цитати, днес ви предлагаме няколко любопитни факта за живота на „Оракула от Омаха“:

Прави първата си сделка в годината на атаката над Пърл Харбър

Бъфет прави първата си инвестиция през 1941 г., когато купува три привилегировани акции за себе си и три за сестра си на цена от 38 долара. Малко по-късно цената на акциите спада с 30 процента, но след това тръгва отново нагоре.

Когато стига 40 долара  за брой, Бъфет продава. Няколко месеца по-късно цената на въпросните акции скача до 200 долара. Кой знае, може би именно тогава Бъфет за първи път се убеждава в ползата от дългосрочните инвестиции. По това време бъдещият инвестиционен гуру е на 10 години.

Печели 99% от състоянието си след 50-тия си рожден ден

И тъй като си говорим за рождения ден на Бъфет, едва ли има по-удачен момент да споменем, че 99 процента от състоянието си легендарния инвеститор натрупва, след като навършва 50 години.

Нещо повече – над 94 процента от богатството му е спечелено след 60-ата му годишнина. На 59 години Бъфет все още разполага „само“ с 3.98 милиарда долара. В момента състоянието му възлиза на 66.5 млрд. долара.

Смята да даде 85% от богатството си за благотворителност

През 2006 г. Бъфет обяви, че смята да даде 85% от състоянието си за благотворителност, а не на своите деца.

„Не смятам, че бъдещите поколения „бъфетчета“ трябва да контролират обществото, само защото са се родили в правилното семейство. Къде е справедливостта тук?,“ казва Бъфет тогава.

Основната част от неговото богатство ще бъде дарено на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс под формата на акции на  Berkshire Hathaway.

Историята за измамника Тино де Анджелис

Един от първите големи инвестиционни удари на Бъфет идва благодарение на един голям скандал на Wall Street, за който вече никой не си спомня.

30 цитата от рожденика Уорън БъфетДнес един от най-уважаваните инвеститори навършва 85 г.

 През 1963 г. Тино де Анджелис – собственик на Allied Crude Vegetable Oil – успява да преметне не кой да е, а American Express, като използва хитроумна схема. Де Анджелис осъзнава, че вместо да купува и продава цели товари с олио, той може да пълни резервоарите с вода и долива по малко олио, което да плава на повърхността.

Така, използвайки „олиото“ като гаранция, той успява да си осигури заеми от American Express в размер на над 175 милиона долара.

В крайна сметка схемата е разкрита и вследствие на скандала цената на акциите на Amex се срива с около 50 процента. Бъфет използва това и придобива акции на компанията на стойност 13 млн. долара.

През годините след това той на няколко пъти увеличава дела си в American Express и в момента общата стойност на инвестицията му в компанията е 7.8 млрд. долара.

Притежава акции от сравнително малък брой компании..., но смята да ги държи завинаги

American Express е идеален пример за типа компании, върху които се концентрира инвестиционната стратегия на Бъфет. За разлика от  взаимните и борсово търгуваните фондове, които обикновено притежават акции в стотици и дори хиляди компании, инвестиционният портфейл на Berkshire Hathaway се състои от около 30-ина компании, в това число Coca Cola, Wells Fargo, Johnson & Johnson, Wal-Mart Procter & Gamble, Kraft и вече споменатата American Express.

Това е отражение на инвестиционната философия на Бъфет, която се основава на два принципа: открий компаниите, които се търгуват под реалната си стойност и дръж акциите им завинаги.

Ако бяхте инвестирали в Berkshire...

А доколко успешна е тази дългосрочна стратегия? Преценете сами от следните цифри:

Ако бяхте инвестирали 1000 долара в Berkshire през 70-те години на миналия век, в момента стойността на инвестицията ви щеше да е нараснала до около 5.45 млн. долара. В края на 1970 година цената на акциите на Berkshire бе 41 долара за брой, а днес – 223 400 долара (затварящо ниво от вчера).

Ако бяхте направили същата инвестиция от 1000 долара през 80-те, сега щяхте да имате „само“ около 595 хиляди долара.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg