Инвестиция в облигации или фонд? Амунди предлага най-доброто от двата свята

8587
Инвестиция в облигации или фонд? Амунди предлага най-доброто от двата свята

© Pixabay

Инвестицията в облигации се счита за нискорискова алтернатива, която предлага фиксирана доходност и в голяма степен е защитена от волатилността на капиталовите пазари.

Изборът на индивидуални дългови ценни книжа обаче, както и при акциите, е сложен процес, който изисква сериознен анализ и задълбочени познания.

За непрофесионалните инвеститори взаимните фондове обикновено са по-разумният избор, тъй като предлагат високо ниво на диверсификация и достатъчно добра ликвидност.

Buy And Watch High Income Bond11/2025 на управляващото дружество Амунди Асет Мениджмънт е специално разработен за консервативни клиенти, които биха искали да инвестират на финансовите пазари във фондове с предварително определен хоризонт и очаквана доходност.


Целта на този подфонд на Амунди е да осигури доход и като допълнителна цел – да увеличи стойността на капитала по време на препоръчителния период за инвестиране. Това може да бъде постигнато чрез инвестиране в добре диверсифициран портфейл от американски високодоходни облигации (US High Yield), които са изцяло хеджирани в евро.

Какво представлява Buy And Watch High Income Bond11/2025?

Новият подфонд прилича на индивидуална облигация с 4-годишен падеж, но рискът е силно занижен чрез диверсификация и отлично управление. Освен това, има предварителна индикация за очакваната доходност до падеж.

Прогнозната доходност, след приспаднати текущи такси и хеджиране в евро, е 2.73%. Фондът включва и резерв за защита на портфейла от рискове, който е в размер на 1.2%. Това означава, че прогнозната годишна доходност, след приспаднати текущи такси, хеджиране в евро и в случай на използване на резерва за защита на портфейл от рискове, е 1.53%.

Фондът инвестира във високодоходни дългови ценни книжа със среден рейтинг B/B-, като средното тегло на всеки емитент в портфейла е 0.98 на сто.

Ето как изглежда и илюстративното разпределение на началния портфейл:

Какви са предимствата на тази инвестиция?

От Амунди изтъкват активното управление на портфейла като едно от основните му преимущества. Мениджърите на фонда могат да променят портфейла съобразно състоянието на пазарите, така че да постигнат по-добра доходност.

Извършва се постоянен мониторинг както на рисковете, така и на перспективите на всеки емитент на дългови ценни книжа в портфейла на фонда. Екипът включва 42 кредитни анализатори и 150 портфейлни мениджъри.

Защо Buy And Watch High Income Bond11/2025 включва "най-доброто от двата свята" - покупката на облигации и инвестицията във взаимен фонд?

Когато човек купува конкретна дългова емисия, той може да разчита на фиксиран хоризонт и може да изчисли предварително очакваната доходност. При инвестицията в обикновен взаимен облигационен фонд това, в повечето случаи, не е възможно.

От друга страна, фондовете предлагат по-добра ликвидност и диверсификация - предимство, което трудно се постига с покупката на отделни ценни книжа.

Buy And Watch High Income Bond11/2025 обаче предлага на инвеститорите предварително известна прогнозна доходност, като в същото време им осигурява висока ликвидност и защита от волатилността на лихвените проценти.

Опитът на Амунди

Амунди Асет Мениджмънт има дълъг и тестван във времето опит на кредитните пазари в такъв тип инвестиционни решения.

Компанията е най-голямото управляващо дружество за инвестиции в облигации с активи на стойност 664 милиарда евро. Фондовете на компанията, подобни на Buy And Watch High Income Bond11/2025, разполагат с активи под управление на стойност 290 милиарда евро.

Фондовете с подобна стратегия, управлявани от Амунди, през последните 10 години са постигнали резултати в рамките на обявената доходност.

Как можем да инвестираме в Buy And Watch High Income Bond11/2025?

Периодът за начално записване на Фонда през УниКредит Булбанк ще приключи на 10 ноември 2021 г.

Падежът на подфонда е на 7 ноември 2025 г., когато той ще бъде ликвидиран и нетните постъпления от ликвидацията ще бъдат разпределени между акционерите.


Предупреждение за риск:

Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства.

Внимание: Съдържащата се тук инфонформация е само с илюстративна цел и не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, или да прави други сделки с Дялове/Акции на Фондовете. Дружествата на Амунди, включително Амунди Люксембург, Амунди С.А., Амунди Чехия Асет Мениджмънт, както и УниКредит Булбанк не извършват дейност по предоставяне на инвестиционни съвети.

Проспектите на Фондовете, както и Документите с Ключова информация за инвеститорите са налични на www.amundi.bg

Тази информация не е предназначена за разпространение и не представялва предложение за продажба или за покупка на каквито и да е финансови инструменти или услуги в САЩ или които и да е от техните територии или владения, които са под тяхна юрисдикция или в полза на каквито и да е лица от САЩ (както е определено в Проспектите на Фондовете). Фондовете не са регистрирани в САЩ според Investment Company Act от 1940 и Дяловете на Фондовете не са регистрирани в САЩ според the Securities Act of 1933.

Този материал се базира на източници, които Amundi счита за надеждни към датата на публикуване. Данните, мненията и анализите могат да бъдат променяни без предупреждение. Амунди не приема никаква отговорност, директна или индиректна, която може да е в следствие на употребата на информация съдържаща се в този документ. Данните, съдържащи се в този документ са конфиденциални и не могат да се копират, възпроизвеждат, променят, превеждат, или разпространяват без предварително одобрение да се прави това, към която и да е трета страна или в която и да е държава, където такова разпространение или употреба би представлявало нарушение на правни или регулативни норми, или където Amundi или неговите фондове не са регистрирани в съответните Надзорни органи на всяка страна.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg