Искате да спасите планетата? Работете само по 10 часа на седмица

1673
Искате да спасите планетата? Работете само по 10 часа на седмица

© pixabay.com

Има купища причини (както и извинения), за да отмените работния ден и да останете у дома. Ако сте болни, имате час при лекар, ако имате нужда от ден просто за умствена разтуха… така можем да продължаваме до безкрай.

А какво ще кажете, ако решението ви да не отидете на работа има положителен ефект върху цялата планета?

В проучване, проведено и публикувано от Autonomy и озаглавено The Ecological Limits of Work: On Carbon Emissions, Carbon Budgets, And Working Time, емисиите от парникови газове са сравнени с работните часове, които средно един служител прекарва в офиса в рамките на седмица, за да се установи доколко планетата може да се справи с вредните емисии. Резултатът е любопитен.

Една екоустойчива работна седмица, базирана на днешните нива на продуктивност и интензивност на изхвърлянето на въглероден диоксид в околната среда, трябва да бъде сведена до максимум 10 работни часа седмично на човек, препоръчват учените.

Тази препоръка се отнася и до компаниите с относително ефикасно контролиране на въглеродните емисии.


На първо четене препоръката изглежда неизпълнима – всеки един от нас трябва да изкарва пари все пак, но е факт, че по-редките социални контакти могат да бъдат удачен начин, по който да се опитаме да спасим планетата и да понижим последиците от климатичните промени.

Ако намалим работните часове само с 1%, изследването показва, че ще понижим въглеродните емисии с 1.46%. Дори тази малка стъпка има значение. (А оставайки си вкъщи, трябва да бъдем истински домошари, а не да се качваме в колата и да осъществяваме поредното пътешествие.)

Можем ли да преминем на четиридневна работна седмица?Намалява ли липсата на почивка продуктивността на работниците? Прави ли ги нещастни и неефективни?

Проучването сочи, че редуцирането на работната седмица до 10 часа не е изпълнимо, но пък създаването на работни места, които влияят благоприятно върху околната среда и се борят с климатичните промени, е вярната посока за действие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg