Из писмото на Бъфет: инвестирайте в индексни ETF-и

3485
Из писмото на Бъфет: инвестирайте в индексни ETF-и

Тази събота бе публикувано годишното писмо на Уорън Бъфет до акционерите на неговата компания Berkshire Hathaway. Текстът традиционно предоставя уникална  възможност на инвеститорите да попият мъдрост директно от може би най-голямото светило в света на инвестициите.

В тазгодишното си писмо легендарният инвеститор изтъква предимствата на инвестициите в индексните борсово-търгувани фондове, критикува високите комисионни, изисквани от мениджърите на хедж фондове, и каза, че „инвеститорите, които избягват високи и ненужни разходи и просто държат портфолио от големи щатски компании с консервативно финансиране, почти сигурно ще се справят добре“.

За да илюстрира дългогодишното си виждане, че с течение на времето хедж фондовете губят пред евтините индексни ETF-и, Бъфет даде пример с инвестиция, която е направил преди девет години, отбелязва вестник The New York Times в материал по темата.

Оттогава до сега стандартният S&P индексен фонд на Vanguard е отбелязал ръст от 85% срещу 22% доходност от хедж фондовете. Разликата в представянето на годишна база също е убедително в полза на индексния ETF на Vanguard: 7% доходност срещу 2.2% за хедж фондовете.

Бъфет не крие своето изумление, че много инвеститори приемат такива слаби резултати и то докато плащат високи комисионни.

Това не е първият път, в който Оракулът от Омаха съветва обикновените инвеститори да заложат на евтините индексни фондове, припомня CNBC. В писмото си от 2013 г. легендарният инвеститор пише:

„Моят съвет не може да бъде по-прост: инвестирайте 10% от кеша си в краткосрочни държавни облигации, а останалите 90% в евтин S&P 500 индексен фон“.

Според финансовия експерт Стефани Генкин тази инвестиционна стратегия подсказва, че Бъфет не вярва, че повечето инвеститори могат да се представят по-добре от пазара и затова е най-разумно да го следват.

Онези, които искат да се възползват в най-голяма степен от инвестиционния гений на Бъфет, имат възможността да инвестират директно в  Berkshire. Да, при единична цена от около 250 000 долара, ценните книжа на компанията определено не са по джоба на дребните инвеститори.

Но тази цена се отнася за акциите от Клас А на Berkshire, докато тези от  Клас Б се търгуват на далеч достъпната цена от 170 долара за брой. Въпреки че имат по-малка тежест при гласуване, тези книжа предоставят чудесна възможност да се докоснем до компанията, която бие представянето на S&P 500 година след година.

Само през 2016 г. цената на акциите на  Berkshire се е повишила с около 23%, което е близо 2 пъти над доходността на щатския бенчмарк индекс за същия период.

Оперативните компании, притежавани от Berkshire, също се радват на силно представяне през 2016 г.


Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg