Къде да инвестираме парите си днес?

5193
Къде да инвестираме парите си днес?

© Pixabay.com

Въпреки ръстове си от началото на годината, в краткосрочен и средносрочен план, акциите остават най-перспективният актив за инвестиции. В условията на ниски лихви, паричните потоци продължават да се насочват предимно към дяловите ценни книжа, в търсене на алтернатива за доходност.

Това заяви за Profit.bg Николай Костов, председател на СД и изпълнителен директор на ПФБК Асет Мениджмънт.

Поради навлизането в по-„зрял“ етап на растеж на американската икономика и постепенното нормализиране на лихвената политика от страна на Федералния резерв, предпочитанията ни са насочени предимно към страните от Еврозоната и ЦИЕ (България, Чехия, Унгария, Русия и в по-малка степен Полша), споделя още той.

Намаляването на политическия риск в Европа, след изборите в Холандия и Франция, както и края на седемгодишната стагнация, водят до повишаване на паричните потоци към Стария континент.

От началото на годината във фондове, инвестиращи в акции, са инвестирани нетно над 17 млрд. евро. За сравнение, през 2016 бяха изтеглени нетно над 110 млрд. евро.

Какво ни завеща най-богатият човек в историята?Якоб Фугер притежавал повече пари от Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Карлос Слим и Марк Закърбърг, взети заедно

След завръщането на инфлацията (макар и все още далеч под целта от 2%) и преструктурирането на разходите за производство, очакванията са за двуцифрен ръст в печалбите на повечето компании. От друга страна, компаниите в Европа се търгуват с дискаунт от 20% спрямо аналозите си отвъд океана.   

Обвързаността на икономиките на страните от Централна и Източна Европа с развитите пазари от еврозоната, по-ниските пазарни множители, както и добрите макропоказатели, правят региона привлекателен за инвеститорите.

Покачването на капиталовите пазари и високите оценки на акциите (съотношението P/E е над 20 за развитите пазари), очакванията за продължаващо увеличение на лихвите в САЩ и евентуално свиване на паричните стимули в Европа, увеличават риска от корекция до края на годината. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg