Къде да инвестираме през следващите 12 месеца?

3419
Къде да инвестираме през следващите 12 месеца?

© Експат Асет Мениджмънт

След най-тежката рецесия от Втората световна война, отразяват ли пазарите състоянието на реалната икономика?

Какво да очакваме на глобалните финансови пазари през 2021 г.? В какво да инвестираме?

Какви са алтернативите за парите ни и как правилно да управляваме личните си спестявания и семейното богатство?

По тези и други въпроси, свързани с управлението на инвестиции и очакванията за глобалните финансови пазари, вчера експертите на Експат Асет Мениджмънт – най-голямата независима компания за управление на активи у насq проведе уебинар, на който Profit.bg е медиен партньор.

Връщането към нормалното – най-рано през второто тримесечие на 2021 г.


Очакванията ни са, че може би от третото тримесечие на 2021 г. икономиките ще успеят да се върнат към нормалното. Тогава може би ще е налична ваксина за масова употреба, лекарства и минимални ограничения относно тестовия капацитет, каза Даниел Дончев, CFA, изпълнителен директор на Експат Асет Мениджмънт. 

Какво означава това за финансовите пазари? Те изпреварват икономиката с период от 6-9 месеца. Ето защо, ако смятаме, че прогнозата ще е коректна, то от сегашното тримесечие и началото на следващата година е добре да инвестираме в акции на такива сектори, които са пострадали най-много от кризата с COVID-19.

Ако през третото тримесечие на 2021 г. имаме сравнително нормален живот, тези компании ще започнат да се развиват положително някъде около 6 месеца по-рано, допълни той.

Президентските избори в САЩ – как ще се отразят на пазарите?

САЩ са най-голямата икономика и най-големият финансов пазар. От състоянието на американската икономика зависи развитието на глобалните пазари. В момента демократът Байдън води в предварителните проучвания, но като цял който и да спечели, ще има неутрален ефект за пазарите.

При положение че Байдън спечели, той възнамерява да върне част от данъците, които Доналд Тръмп намали през своя мандат. Това ще окаже негативно влияние върху пазарите, но пък той предлага много сериозни правителствени разходи, които ще подкрепят реалната икономика, а оттам и пазарите.

Очакванията са, че външната политика при Байдън ще е по-умерена, особено спрямо Китай, което е коренно различно от политиката, водена при Тръмп, прогнозира Дончев. Можем също така да очакваме, че евентуална победа на Байдън ще се отрази негативно на щатския долар.

Инфлацията и пазарите

Ако Фед успее да вдигне инфлацията, това ще намали реалния лихвен процент. От резерва заявиха, че в следващите три години няма да повишават лихвите и това ще доведе до все по-ниска склонност на домакинствата да спестяват и по-висока да инвестират.

В момента спестяванията са много повече от инвестициите и затова инфлацията е по-ниска от целевата.

Какво ще се случи, ако правителствените разходи доведат до по-висока инфлация в САЩ? Това би отслабило щатския долар, но би повишило цените на суровините.

Експат с безплатни индивидуални срещи за инвестиции и лични спестяванияВ какво да инвестирам? Как правилно да управлявам личните си спестявания и семейното богатство?

Дончев обяви, че в момента по-скоро няма балон в технологичния сектор в САЩ, но посъветва инвеститорите да избягват най-големите компании, като Apple, Facebook, Microsoft, Amazon и други силно регулирани компании, които могат да бъдат атакувани в следващите месеци.

Къде да инвестираме в следващите 12 месеца?

Това, разбира се, зависи от рисковия профил на инвеститорите и очакванията за потенциалната инвестиция. Можем да посочим сектори, които ще се представят добре, независимо от развитието на икономиката и услугите им ще се търсят сериозно в следващите 5-10 години:

Останалите сектори и региони, които ще се повлияят добре са:

Изключително позитивни сме и към златото, медта, алуминия и цинка, завърши още Дончев.

Какви са настоящите коефициенти, на които се търгуват индексите, както и още какви идеи за инвестиции дават експертите на Експат ще видите във видеото по-долу:

 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg