Къде да вложим парите си през 2020 г.?

6937
Къде да вложим парите си през 2020 г.?

© Pixabay.com

Къде да инвестираме парите си? Това е един от основните въпроси, който се задава не само в инвестиционните среди у нас, но дори и на икономическия форум в Давос.

Екипът на Profit.bg ви е подготвил пет идеи, от които можете да се възползвате:

Фонд, инвестиращ в произведения на изкуството


Макар и минималната сума за инвестиция да е само 100 лв., този фонд е високорисков, а портфолиото му от активи се състои от предмети на изкуството с художествен, нумизматичен, филателен и др. характер.

Професионалното управление на фонда, състоящо се в използването на професионални консултанти, оценители, застрахователи и депозитари за активите и документите му, ще е гаранция за стойността и автентичността на творбите в портфейла.

Важно: За кратък период от време този фонд осигури близо 20% доходност на вложителите си.

Имот от доказан строител

Днес на пазара на имоти масово се инвестира в такива в процес на строеж или дори само на проект. Началните вноски варират от 10 до 30%. За да постигнете по-добра крайна цена, може да се наложи да платите и повече, но рискът остава за ваша сметка.

Ето защо е добре да проверите колко и какви обекти е строил вашият инвеститор и какво е неговото финансово състояние.

В случай че сте попаднали на дългогодишен успешен инвеститор или строител, тогава е добре да постигнете и по-добра от пазарната цена. Независимо дали ще отдавате под наем този имот или ще го продадете след края на строителството – по-добрата сделка ще ви осигури и по-висока доходност.

Важно: Имотите, отдавани под наем у нас, носят доходност между 5 и 6% годишно.

Взаимен фонд с малки вноски

Масово на пазара вече има опции за инвестиции с по 50 или 100 лв. на месец. Ето защо е добре да проучите пазара на взаимни фондове и да се спрете на 2-3 варианта, относно които да проведете среща или поне телефонен разговор.

Част от инвеститорите влагат по-големи суми в началото, след което правят ежемесечни вноски. Важно е да обърнете внимание на комисионите, както и да знаете, че една подобна инвестиция се препоръчва за срок от 5-7 години.

Важно: Най-добре представилият се фонд у нас за 2019 г. успя да донесе 30% доходност на вложителите си.

Дивидентни компании

Редица световни гиганти изплащат дивиденти, които са на нива между 2 и 5% годишно, като при това те го правят на тримесечна база. Ето защо – ако имате на разположение спестена сума пари, но желаете да получавате редовен доход, добре да е проучите компаниите от немския, щатския или други индекси, които са редовни платци на дивиденти.

Какво ще кажете за Coca Cola, чиито напитки са сред най-предпочаните в света, а самата компания изплаща по-висок дивидент за 54-а поредна година?

Важно: Редица български компании също носят между 3 и 5% дивидентна доходност.

Земеделска земя

Вече не я произвеждат, а освен това цената ѝ e най-ниска спрямо всички останали членове на ЕС. Експертите обаче препоръчват да не се занимаваме с даден бизнес, ако не го разбирате. Ето защо е добре да знаете поне основните неща за земята, възможностите ѝ за отдаване под наем, къде и какво може да се произвежда и доколко е плодородна тя.

Имайте предвид, че колкото по-голям е вашият парцел – толкова по-висока цена ще може да получите в бъдеще за него. Ето защо е препоръчително, преди да закупите 5 или 10 или повече дка земя в дадено землище, да проучите и да се свържете със съседите и да проверите възможността за покупка и на техните земи.

Така само с няколко сделки вече ще разполагате с 20-30, че защо не и 50-100 дка. Земята е добър вариант за кооператив между приятели или роднини, които могат да съберат спестяванията си и да купят повече земи, които да се постараят да окрупнят.

Важно: Комасираните, т.е. окрупнените парцели, струват между 2 и 3 пъти повече от малките.

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg