Къде инвестират богатите на днешните пазари

6012
Къде инвестират богатите на днешните пазари

Инвеститорите бяха стреснати от едно от най-волатилните лета на финансовите пазари - вследствие на опасенията около забавянето на ръста на китайската икономика и спекулациите около това кога Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвите.

Уплахата достигна дори и до тази част от инвестиционната общност, която обикновено не се вълнува от ежедневните колебания на пазарите, а именно супер богатите.

От пика за лятото до дъното през август цените на акциите падат с около 12%, най-вече в седмицата до минисрива на 24 август.


Много пазари на акции паднаха с 20% от достигнатите преди това върхове, навлизайки официално в „мечи пазар“, като най-голям бе сривът в Китай. Този месец нещата не изглеждат много по-добре, като щатските акции записаха най-лошия си септемврийски старт от 13 години, и дори и след като Фед се въздържа от вдигане на лихвите акции, записаха рязко понижение за миналата семдица.

Богатите инвеститори, към които спадат тези с активи най-малко за 1 млн. долара (в които не влиза основното им жилище), по принцип се интересуват по-малко от краткосрочния план, когато инвестират парите си, но дори и те са изнервени от настоящата волатилност, твърдят анализатори.

Ето как инвестират те в момента, според CNBC:

Имотите си остават основна инвестиция

Имотите са основна част от инвестиционните портфейли на богатите от години, което може да се види и от скачащите цени на скъпите жилища в столиците по цял свят. Някои данни показват, че ръстът в цените на имотите в Лондон отслабва през тази година, но недвижимите имоти все още са предпочитани като активи убежища от богатите.

Преди три години Саймън Смайлс, главен инзвестиционен директор в UBS, обяви, че клиентите на банката предпочитат да инвестират основно в имоти в САЩ.

Сега той наблюдава едно изместване на фокуса към Европа, но клиентите все още купуват имоти, повече от който и да било друг актив.

"Днес не става толкова въпрос за Великобритания, колкото за континентална Европа. Клиентите от среден клас търсят сделки с офиси и недвижимо имужество. По-големите ни клиенти обикновено търсят трофейни активи, луксозни хотели и хотелски вериги," заявява Смайлс, който обслужва основно клиенти с активи за над 30 млн. долара.

Според Смайлс напоследък броят на клиентите рязко се е увеличил, но инвеститорите гледат на разпродажбите предимно като възможности за купуване на по-ниски цени.

Проучване сред 224 компании, които управляват семейното богатство на заможни фамилии, показва, че жилищните имоти са предпочитани инвестиции и съставляват 42% от преките им инвестиции в имоти.

Хеджфондове също са предпочитана опция от тези компании, като този клас активи отчита най-голям ръст на инвестиции от началото на годината.

Акции пред облигации

"В опитите да запазят богатство си, инвеститорите трябва да внимават на два фронта," казват от Rothschild Wealth Management, която управлява активи за 16 млрд. евро.

"Активите може да бъдат поставени под заплаха отгоре от падащите пазари и отдолу от инфлацията, което е по-малко забележимо."

От компанията твърдят, че за клиентите, които искат да запазят богатството си в дългосрочен план, акциите все още са най-доброто решение и са за предпочитане пред активите с фиксирана доходност и традиционните активи за хеджиране като златото.

"Историята не е безпогрешна, но за последните 90-100 г., за който разполагаме с надеждни данни, дългосрочната доходност на големите борсови индекси в САЩ и Великобритания без проблеми надхвърля инфлацията".

"За дългосрочните инвеститори експозицията на акциите към реалния растеж им дава предимството пред инфлацията, като това е една и от нашите причини да предпочитаме дяловете като основна част от стратегията на нашата компания по запазването на богатството на клиентите в дългосрочен план".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg