Къде отиват парите ни? Как да пестим от отопление следващия сезон

2855
Къде отиват парите ни? Как да пестим от отопление следващия сезон

© Hoval

Отоплителният сезон е към своя край и моментът е подходящ да направим една равносметка колко средства сме изразходили и как можем да спестим в следващия сезон.

Статистиката показва, че най-голям дял от разходите ни отиват за отопление и битова гореща вода, за това ние ще ви покажем сега няколко начина, с които можете да оптимизирате и намалите този разход за следващия сезон.

Да започнем с отоплението: За да се топлим икономично, трябва да спазим три основни правила: първо - да намалим необходимата топлинна мощност, второ - да използваме икономичен източник на топлинна енергия, трето – да използваме интелигентна контролна система.

За да изпълним първото правило, е необходимо да имаме добра топлинна изолация на всички ограждащи елементи – стени, таван, под, както и прозорци с ниска топлопроводимост. На пазара вече се предлага голямо разнообразие от топлоизолации, изберете тази с най-добър коефициент и заложете по възможност поне 12-15 см.

Помислете добре и за пода и покрива, тъй като през тях има също изключително много топлозагуби. Добър коефициент на изолация е под 0.035 W/м2K. През прозорците също губим много топлина - дори повече, отколкото през стените. Затова не правете компромис. Изборът на добър прозорец ще ви спести пари за отопление, а също и неприятното чувство за студоусещане, когато сте близо до него.

Да погледнем сега второто правило – икономичния източник на енергия.

Изборът на топлоизточника зависи много от ресурсите, с които разполагате. Например, ако районът е газифициран, то добър източник е кондензният газов котел. Важно е да заложите на иновативната кондезна технология, защото именно тя гарантира икономичната работа на газовите котли.

Котелът може да бъде стенен или стоящ, като всеки от тях си има различни предимства. Повече за кондезната технология може да научите във видеото по-долу. 

Техническо помещение в еднофамилна къща с кондензен газов котел Hoval UltraGas

За по-ограничени пространства стенните кондензни котли са добър вариант, те са компактни и също така ефективни. Не изискват техническо помещение и могат да се монтират дори в кухненски шкаф.

Стенен кондензен котел  Hoval TopGas

Ако обектът ви не е газифициран, то тогава добър вариант е да заложите на източник термопомпа. В зависимост от това дали имате геотермални води или достатъчно място в двора, може да изберете термопомпи вода-вода и земя-вода, или ако нямате такива ресурси или дори нямате двор, то може да се доверите на въздуха и да изберете термопомпа въздух-вода, с които може да постигнете и активно охлаждане на дома. И в двата случая ще направите една добра инвестиция с последващи ниски експлоатационни разходи.

Термопомпа въздух-вода Hoval Belaria SRM и стенен газов котел TopGas в еднофамилна къща

Когато всички тези системи са обединени в една интелигентна контролна система, като TopTronic E, постигаме и третото правило.

Когато използваме иновативни смарт системи, печелим много и то не само от икономична гледна точка на средства, но и спестяваме личното си време и си гарантираме спокойствие. Наблюдаваме и контролираме системата от разстояние, през компютър, таблет или дори телефон.

Системата TopTronic E например също следи и прогнозата за времето с 3 дни напред. Това е едно голямо предимство, тъй като се избягва инертното затопляне и охлаждане на системата, а се преминава плавно през необходимите топлинни и охладителни мощности, което дава допълнителни 5-7% икономии.

Вече знаете как да оптимизирате и намалите топлинните мощности за затопляне на вашия дом, но има и нещо друго, което трябва да направите, за да си осигурите комфорт в дома – да помислите за топлата вода.

За разлика от възможността да намалим топлинната мощност за отопление и охлаждане, за горещата вода не можем да направим същото. Независимо от добре изолирания ни дом, нуждата от количеството топла вода за член от семейството винаги си е постоянна, а водата винаги идва в нашия дом студена около 10 градуса, която ние трябва да загреем до необходимите 45-60 градуса.

Тук вече икономия може да постигнем с начина и източника, чрез който я затопляме. Най-икономичният начин е да използвате безплатната енергия на слънцето. За щастие, на нашите географски ширини го имаме в изобилие и достатъчно дълго време през годината, за да може да разчитаме на слънчевата енергия.

Дори само два слънчеви колектора са достатъчни да затоплят бойлер от 300 литра и да осигурят достатъчно, като количество и температура, топла вода за едно домакинство.

Най-подходящо е колекторите да се разположат на юг и с 45 градуса наклон спрямо хоризонта, но дори и да нямате възможност да спазите перфектните условия, пак може да разчитате на 80-95% от тяхната мощност.

И накрая за тези от вас, които искат премиум комфорт и дом от ново поколение - добавете комфортна вентилация в дома си. Разбира се, най-лесно е да я предвидите в новостроящи се къщи и апартаменти или още на проектно ниво, но има възможности и за интегриране на системата при реновация на дома.

Какво печелите с комфортната вентилация? Много от вас ще погледнат скептично в началото, но тя съвсем не е излишна и в 70% от европейските домове тя вече съществува от години. Необходимостта от нея се налага от факта, че в стремежа си да изолираме добре дома си, да го направим плътен, за да не влиза студ през зимата и жега през лятото, ние го правим толкова плътен, че възпрепятстваме и „навлизането“ на така необходимия ни кислород и „излизането“ на така неприятната влага от дома ни.

Именно тук, за да повишим комфорта си, е необходимо да използваме принудителната жилищна вентилация, като например Hoval HomeVent. Тя работи денонощно, с малки количества въздух, без да се усеща шум, течение, без да влизат прах и алергени отвън, но ефикасно. Тя подава пресния въздух в дома, като го филтрира и затопля през зимата, а през лятото охлажда.

В същото време тя изтегля застоялия и влажен въздух от бани, тоалетни, кухни и други санитарни помещения, като преди да го изхвърли, използва неговата енергия и оползотворява топлина, влага и студ. Системата ще ви достави топъл въздух, дори навън да е -20 С, без да изразходи никаква допълнителна енергия, освен 60 W ел. енергия.


Цялостно системно решение с комфортна вентилация, термопомпа въздух-вода, слънчеви колектори, буфер и бойлер

Сега вече знаете как може да се погрижите за следващия отоплителен сезон и да спестите вашите пари и време. Ако съветите са ви били полезни, обадете се и вземете сега безплатна консултация от експерт за вашия дом. 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...