Как би изглеждал светът, ако утре всички започнем да казваме истината?

7041
Как би изглеждал светът, ако утре всички започнем да казваме истината?

Помислете колко малки лъжи сте изрекли през последните 24 часа и осъзнавате ли повечето от тях?

Толкова често се оказва, че казваме малки лъжи, за да накараме другите да се чувстват по-добре или заради себе си, но когато започнем да казваме само истината, приятелите ни може да не ни харесват толкова много.

Можем да променим и начина, по който се виждаме, след като получим брутално честна обратна връзка, както и да станем по-толерантни спрямо другите.

Ето как би изглеждал светът, ако утре всички започнем да казваме истината.

1. Бихме били по-приемащи и прощаващи


Това би наложило да се изправим пред трудни истини за себе си и близките си. И вероятно ще ни направи по-опрощаващи и приемащи, тъй като самите ние не сме толкова съвършени и не бихме могли да скрием собствените си несъвършенства.

2. Може да спим по-добре

В свят, в който всеки казва истината, най-вероятно ще има по-малко безпокойство и тревожност. След като изречем лъжа, голяма или малка, това може да събуди съвестта ни и да повлияе отрицателно на качеството ни на сън. Това означава, че спокойният ум може да доведе до спокоен сън.

3. Бихме променили начина, по който се виждаме

Ако всички ни казаха истината, когато поискаме тяхното мнение, начинът, по който се виждаме, може напълно да се промени. Ще получите по-честни отзиви за това, което иначе ви изглежда добре, качеството на работата и колко добре се справяте с определени неща. Може да не е това, което искате да чуете, но човек ще изгради реална представа за себе си, а не просто ще получи това, което иска да чуе.

4. Бихме се научили да бъдем по-честни и мили

Като бъдем по-честни един към друг, няма да се притесняваме от неприятни социални ситуации, които обикновено избягваме. В дългосрочен план е по-добре да кажем истината - дори да нарани човека - защото това може да му спести много борба и болка. Твърдението, че лош певец е добър няма да му помогне да стане звезда. Затова е по-добре да се научим да казваме истината тактично и любезно, вместо да зависим от малки лъжи.

5. Нашето здраве би се подобрило

Едно проучване показва, че изричането на лъжи може да причини физически дискомфорт, докато тези, които се стремят да казват само истината, съобщават за по-малко здравословни проблеми. Установено е, че хората, които лъжат по-малко, имат по-малко ежедневни здравословни проблеми, като болка в гърлото и главоболие.

6. Ще открием кои са нашите истински приятели

Това би бил свят, в който бихме научили какво наистина мислят за нас приятелите ни и кои са истинските такива. Така много бързо ще открием кой е истински и кой реално ни харесва.

7. Бихме се обиждали много по-често

Истината може да навреди, когато приятелите ни казват, че дрехите ни не стоят добре, не са харесали ястие, което сме приготвили или че не искаме да се виждаме отново. Всъщност, понякога социално приемливите лъжи са  важна част от приятелството.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg