Как бивш финансист създаде мултимилионен бизнес с роботи за кафе

12630
Как бивш финансист създаде мултимилионен бизнес с роботи за кафе

© Instagram.com

Независимо как обичате кафето си, първият напълно автоматизиран кафе бариста в Сингапур, който носи името Ella, ще се погрижи за вас.

Ella е плод на въображението на 41-годишния Кийт Тан, бивш финансов мениджър, който се отказва от тази професия през 2015 г., за да основе собствена верига кафенета.

“Бях на 35 години, занимавах се с финанси и си помислих: "Това е моят шанс.Трябва да направя нещо, да изградя нещо за себе си,‘” казва Тан пред CNBC.


Малко след като стартира веригата си кафенета обаче, той започва да открива проблеми с работната сила в индустрията на храните и напитките. 

“Имахме четири кафенета и бяхме изправени пред недостиг на работна ръка. Тогава си помислих, че точно съм инвестирал в тази компания и тя ще се разрасне!“. Тогава Тан, който е основател и главен изпълнителен директор на Crown Digital, решава да се насочи по-сериозно към технологиите.

Така се ражда идеята за Crown Digital – стартъп в сферата на интернета на нещата, който има за цел да се бори с трудностите в сектора на храните и напитките.

 

 

 

Дебютният продукт на компанията е Ella — автоматизиран робот, кото е проектиран така, че да наподобява работата на човек, който сервира кафе.

След няколко експериментални години, роботизираният бариста е създаден през 2018 г. и разполага с напълно автоматизирана ръка, произведена от Techman Robot. Тя е разположена в прозрачен павилион с площ от пет квадратни метра.

Машината работи без прекъсване и може да сервира до 200 чаши кафе на час, което е четири пъти повече от обикновения бариста.

Необходимите съставки, като прясно мляко и кафе на зърна, трябва да бъдат допълвани на около 360 сервирани кафета, което се прави от доставчици, които следят работата на робота посредством приложение. Собственият команден център на Crown Digital позволява засичането на разливи или проблеми с машината и справянето с тях от разстояние.

Според Тан технологията е проектирана специално за оживени места, като летища, транспортни хъбове и офиси, където скоростта е от основна важност.

“Има случаи, при които просто искате скорост, постоянство и лесен начин на поръчване и тук се намесва роботиката,” казва Тан.

Възходът на роботите

Тази ефективност означава, че спестяването на разходи може да се прехвърли и към потребителите. Например кафе лате от Ella струва около 3 долара, докато стандартното кафе бариста в Сингапур струва около 4.50 долара.

Ела обаче не е единственият робот за кафе.

През 2015 г. швейцарската компания ABB представи YuMi, универсален робот, който може да изпълнява различни задачи, в това число да се подписва, да реди кубчето на Рубик и дори да дирижира оркестър.

 

 

 

В последно време има все повече роботизирани кафенета, като Cafe X в Сан Франциско и B;eat на летище Инчон в Южна Корея.

“Поглеждайки към бъдещето, очакваме огромен ръст,” казва Крис Холмс, управляващ директор на IDC Insights, визирайки автоматизацията и роботиката.

Очакванията на компанията са, че само през следващата година половината от заведенията за храни и напитки да използват някаква форма на роботика.

Пандемията от COVID-19 единствено увеличи търсенето.

Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафеИма стъпки, които можете да предприемете, за да максимизирате навика си по отношение на кафето и да бъдете по-продуктивни, ако работите от вкъщи

Тъй като все повече хора са загрижени за хигиената по време на пандемията, Тан осигурява първата постоянна търговска площ за Ella в един от централните молове в Сингапур през 2020 г.

От тогава Crown Digital е сключила сделка за инсталирането на своите бариста роботи в избрани заведения в мрежата от 1 657 станции на East Japan Railway Company, както и в 30 станции на метрото в Сингапур.

Така кафето на Ella ще достига до общо до 18 милиона души, които пътуват до работа всеки ден.

 

 

 

Двата транспортни оператора също така са инвестирали в Crown Digital, с което финансирането, набрано от компанията, достига 3.1 млн. долара и й определя пазарна оценка от над 35 млн. долара.

Ефектът на автоматизацията

Не всички са въодушевени от възхода на роботите обаче.

“Има доста опасения относно това, че роботите вземат работата на хората,” казва Холмс от IDC.

Според оценки на Световния икономически форум до 2025 г. автоматизацията ще измести около 85 млн. работни места. Революцията при роботите обаче ще създаде други 97 милиона работни места за същия период.

Тан твърди, че роботи като Ella просто разчистват пътя за по-квалифицирана работа за хората.

За него роботът бариста е само върха на айсберга и той има планове за още роботи, които да помагат в ежедневието.

“Започваме с кафето, но не приключваме с него,” казва той. “Ella ще продължи с приготвянето на храна за доставка например. Има много различни възможности да бъде използвана.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg