Как бивш шампион по шах се превърна в най-младия милиардер в Индия?

3587
Как бивш шампион по шах се превърна в най-младия милиардер в Индия?

© Instagram

Сериалът на Netflix "Дамски гамбит" рязко увеличи популярността на шахматната игра сред младите хора.

Но Никил Камат играе шах още отпреди той да стане "модерен".

Индиецът, роден в Бангалор, дори напуска училище на 14-годишна възраст, за да се занимава професионално с шахмат.

Днес Камат е на 34 години и е най-младият милиардер в Индия, пише CNBC.


"Шахът те учи как да работиш в рамките на някаква структура и система, но в същото време да бъдеш креативен", казва Камат, който е основател на най-голямата онлайн платформа за борсова търговия в Индия Zerodha. Някои я наричат "индийския Robinhood".

Над 15% от всички индивидуални борсови сделки се сключват през Zerodha.

Самият Никил Камат започва да се занимава с борсова търговия на 17-годишна възраст, когато разбира, че няма да може да се издържа като професионален шахматист, въпреки че има няколко спечелени титли.

Той получава вдъхновение от своя по-голям брат Нитин. Започва да търгува с акции, научавайки базовите принципи на инвестициите "в движение".

"Никой нямаше да ме вземе на работа без диплома, затова трябваше да се занимавам с нещо, което не изисква такава", спомня си Камат.

Скоро двамата с брат му започват да генерират първите си печалби и дори да инвестират средства от името на роднини и приятели. Но успоредно с това се запознават с механизмите, по които функционира борсовата търговия и стигат до извода, че те са твърде сложни за обикновения индивидуален инвеститор.

"По онова време, преди 11-12 години, комисионите на борсовите посредници в Индия бяха изключително високи. Имаше най-различни бариери, които да преодолееш, ако искаш да се занимаваш с борсова търговия професионално и да бъдеш на печалба", казва още Камат.

По тази причина той и брат му решават да инвестират натрупаните до този момент спестявания в създаването на собствена платформа за търговия, която да е насочена към дребния инвеститор. 

Така през 2010 г. се появява Zerodha. Името на компанията е комбинация от английската дума zero (нула) и санскритската rodha, която означава "бариери".

Най-скъпият “еднорог” в Европа вече струва 15 млрд. долараПазарната стойност на Checkout.com нарасна тройно след последната инвестиция в компанията

До ден-днешен, за разлика от повечето стартъп компании, платформата на Камат не е получавала никакво външно финансиране.

"Ние сме различни от останалите компании, тъй като никога не сме взимали заеми и не сме набирали капитал от външни акционери. Нашият принцип още от самото начало се базира на това да създадем качествен продукт, а рекламата да идва от самите потребители", разказва Никил Камат.

В следващото десетилетие популярността на Zerodha наистина се увеличава точно на принципа на препоръките "от уста на уста". Апетитът на индийците за инвестиции в активи, различни от златото и имотите, постепенно се увеличава през годините, което води до ръст на потребителите на платформата.

Но през 2020 г., по време на пандемията от COVID-19, този процес получава много сериозен тласък. Броят на клиентите на Zerodha се удвоява и достига над 4 милиона души.

"Знам, че звучи странно, но пандемията, всъщност, беше благосклонна към нас. Изведнъж хората се оказаха с много повече свободно време, стояха си повече у дома и, за съжаление, много от тях бяха принудени да търсят алтернативни източници на доходи", обяснява създателят на Zerodha.

Управляващият директор на инвестиционния фонд Sequoia India Шайлеш Лакани смята, че ситуацията около пандемията е ускорила и без това нарастващото търсене на алтернативни инвестиции в страната.

"Двигателите на този процес са различни. Първият е свързан с развитието на финансовата инфраструктура. Вече е много по-лесно човек да си отвори сметка за търговия.

Вторият е, че взаимните инвестиционни фондове през последните години носят по-ниска доходност от средната за пазара. А тази година, на фона на рязкото повишение на борсовите индекси, печалбите от борсата бяха сравнително лесни за всички", смята Лакани.

През 2020 г. средната възраст на потребителите на Zerodha се понижава от 32 на 30 години. Нещо подобно се случва и с нейния американски аналог Robinhood, тъй като в САЩ също имаше сериозен прилив на т. нар. "милениали" (родените през 80-те и 90-те години на миналия век) в редиците на индивидуалните борсови инвеститори.

Никил Камат обаче не пропуска да припомни, че индийската платформа стартира дейността си около пет години преди тази на Влад Тенев и Байджу Бат. За разлика от Robinhood обаче, собствениците на Zerodha нямат намерение да набират допълнителен капитал.

През октомври миналата година братята Камат влязоха в класацията на най-богатите хора в Индия, съставена от Forbes, а Никил се превърна в най-младия милиардер в страната.

"Финансовите мотиви никога не са били водещи за нас и това вероятно ще продължи да е така. Достъпът до повече капитал обаче ти дава свободата да опитваш нови неща", казва той.

През 2019 г. братята създават управляващото дружество True Beacon, насочено към по-заможните инвеститори с нетно състояние от поне 1 милион долара. За разлика от останалите подобни фондове, които начисляват на своите клиенти фиксирани такси за управление като процент от управляваните активи, True Beacon взима от клиентите си единствено процент от постигнатата доходност.

"Това ни дава стимул да управляваме средствата им по-добре. Ако клиентите ни не генерират печалби, то и ние няма да имаме такива", обяснява Камат.

Печелившите и губещите милиардери през 2020 г.Петима богаташи приключиха 2020 г. с богатства от над 100 млрд. долара

Дъргосрочната цел на управляващото дружество е да постига между 6% и 8% по-висока дохоност от широкия борсов индекс. През първата година от дейността си True Beacon изпреварва средната доходност на пазара с цели 26%.

Никил Камат смята, че през следващите няколко години пазарната оценка на компанията може да надхвърли 1 милиард долара.

Това би я поставило в групата на индийските "еднорози" (стартъп компании с оценка от над 1 милиард долара), заедно със Zerodha.

В момента в Индия има 21 такива компании с обща пазарна капитализация от 73.2 милиарда долара. До 2025 г. си очаква броят им вече да е над 100.

Според Шайлеш Лакани това се дължи на няколко фактора, които са уникални за страната.

"Едната е броят на инженерите и на софтуерните специалисти в страната. Индия е една от държавите с най-голям брой програмисти на глава от населението. Втората важна причина е потребителският пазар, който е един от най-бързо растящите в света и това вероятно ще продължи в рамките на поне още едно или две поколения", смята управляващият директор на Sequoia India.

Никил Камат обаче привества разрастващата се конкуренция на стартъп сцената в Индия.

"В момента сме изцяло заети и едва ли в близко бъдеще ще имам време да се занимавам с нещо различно. Засега Zerodha и True Beacon остават във фокуса на нашата дейност и на нашето внимание", категоричен е най-младият индийски милардер. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg