Как да инвестираме в акции?

478
Как да инвестираме в акции?

Инвестирането в акции е по-лесно, отколкото си мислят начинаещите. Всичко, от което се нуждаете, е онлайн брокерска сметка, за да започнете.

Инвестирането в акции е отличен начин за увеличаване на личните средства. За дългосрочните инвеститори акциите са добра инвестиция дори по време на периоди на волатилност на пазара - спадът на фондовия пазар просто означава, че много акции се продават.

Един от най-добрите начини за начинаещи да започнат да инвестират на фондовия пазар е да вложат пари в онлайн инвестиционна сметка, която след това може да се използва за закупуване на акции. С много брокерски сметки можете да започнете да инвестирате на цената на една акция.


Научете как да инвестирате онлайнкато следвате стъпките:

1. Решете как искате да инвестирате на фондовия пазар

Има няколко начина да се подходи към инвестирането на акции. Можете да изберете опция, която най-добре представя начина, по който искате да инвестирате, и колко практичен бихте искали да бъдете при избор на акции, в коитода инвестирате.

А. „ Бих искал сам да избирам акции и фондове.“

Б. „ Бих искал експерт да управлява процеса вместо мен.“

Може да сте добър кандидат за робо-съветник - услуга, която предлага евтин инвестиционен мениджмънт. На практика всички големи брокерски фирми предлагат тези услуги, които инвестират парите ви вместо вас въз основа на вашите конкретни цели.

2. Изберете инвестиционна сметка

Най-общо казано, за да инвестирате в акции, имате нужда от инвестиционна сметка. За повечето това обикновено означава брокерска сметка. За тези, които биха искали малко помощ, откриването на акаунт чрез робо-съветник е разумна възможност.

Важен момент: И брокерите, и робо-съветниците ви позволяват да отворите сметка с много малко пари.

Опция „Направи си сам“: Отваряне на брокерска сметка

Онлайн брокерската сметка вероятно предлага най-бързия и най-евтиният път за закупуване на акции, средства и редица други инвестиции.

Пасивна опция: Отваряне на акаунт за робо-съветник

Робо-съветникът предлага предимствата на инвестирането на акции, но не изисква собственикът му да изпълнява работата, необходима за избор на индивидуални инвестиции.

Робо-консултантските услуги осигуряват цялостно управление на инвестициите. Тези компании ще ви попитат за вашите инвестиционни цели по време на бордовия процес и след това ще ви изградят портфолио, предназначено да постигне тези цели.

Това може да звучи скъпо, но таксите за управление тук обикновено са малка част от цената на това, което би начислил мениджърът. Повечето робо-съветници таксуват около 0,25% от баланса на вашата сметка.

3. Научете разликата между инвестирането в акции и фондове

Отиваш по маршрута „направи си сам“? Не се притеснявайте. Инвестирането в акции не трябва да бъде сложно. За повечето хора инвестирането на фондовия пазар означава избор между тези два вида инвестиции:

Акционерни взаимни фондове или борсово търгувани фондове. Взаимните фондове ви позволяват да купите малки части от много различни акции в една транзакция. Индексните фондове и ETF са вид взаимен фонд, който проследява индекс, като купува акциите на компаниите в него.

Когато инвестирате във фонд, вие също притежавате малки парчета от всяка от тези компании. Можете да съберете няколко фонда, за да изградите диверсифициран портфейл. Обърнете внимание, че акционерните взаимни фондове също се наричат ​​понякога дялови взаимни фондове.

Отделни запаси. Ако търсите конкретна компания, можете да си купите една акция или няколко акции, като начин да се пробвате в търговията с акции. Изграждането на диверсифициран портфейл от много отделни акции е възможно, но е необходима значителна инвестиция.

Положителната страна на взаимните фондове е, че те са диверсифицирани по своята същност, което намалява риска. За по-голямата част от инвеститорите - особено тези, които инвестират пенсионните си спестявания - портфейлът, съставен предимно от взаимни фондове, е правилният избор.

4. Определете бюджет за инвестицията си в акции

Новите инвеститори често имат два въпроса в тази стъпка от процеса:

Колко пари са ми необходими, за да започна да инвестирам в акции?

Колко пари трябва да инвестирам в акции?

Ако инвестирате чрез фондове, можете да разпределите по-голямата част от портфейла си за фондове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg