Как да изясните своята цел в живота с едно простичко упражнение?

4632
Как да изясните своята цел в живота с едно простичко упражнение?

© Pixabay

Американският автор и предприемач Джак Канфийлд споделя пред Entrepreneur Network как човек може да определи своята цел и как да използва тази концепция, за да насочва живота си.

Канфийлд отбелязва, че ако не си определите цел или занимания, които ви карат да се чувствате щастливи и удовлетворени, за да насочвате живота си, в крайна сметка може да съжалявате. За да си създадете живот, който ви носи максимална наслада, трябва да си зададете следните въпроси:

1. Кои са двете ми качества, които с най-голямо удоволствие изразявам пред света (например радост, ентисуазъм, креативност, любов, увереност, състрадание и т.н.)?


2. По какъв начин ми е най-забавно да изразявам тези качества в живота си?

3. Как би изглеждал светът, ако всичко бе идеално?

Както Канфийлд обяснява, за повечето хора една цел може да бъде сведена до изразяването на естествените качества на човек, по начин, по който му е приятно, за постигането на неговия или нейния идеален свят. Свързвайки отговорите на изброените по-горе въпроси, човек може по-ясно да определи своята цел.

След като определите целта в живота си, използвайте това като система за насочване, за да се придвижите от там, където сте в момента в живота си, към мястото, на което искате да бъдете.

Как обаче да познаете дали следвате правилната посока или се отклонявате от курса? Отговорът е: по количеството радост, което получавате.

Следващата стъпка е да започнете да си създавате визия за това как би изглеждал животът ви, ако сте изпълнили целта си напълно. Каква работа вършите? Каква професия бихте имали? Кои биха били вашите приятели? Как бихте прекарвали времето си с тях? Колко пари имате или изкарвате? Представете си какво би било да живеете този живот.

Представяйте си всичко това по няколко минути всеки ден, защото така подсъзнанието ви получава сигнали, че не трябва да се отклонявате от правилната посока, за да постигнете целта си.

След като сте изяснили каква е вашата цел и как ще изглежда животът ви, когато сте я постигнали, следващата стъпка е да насочите това, което правите, към вашата цел.

Организирайте всичките си лични и професионални дейности около целта си. В идеалния случай всичко, което правите трябва, да е отражение на вашата цел. Ако нещо не ви приближава към целта ви или към идеалния за вас живот, отделяйте възможно най-малко време и енергия за него.

Не забравяйте, че за да живее целенасочено, човек трябва да полага труд. Дори и най-талантливите музиканти трябва да се упражняват, но работата трябва да е забавна и да ви идва отвътре. Сякаш гребете по течението, а не срещу него.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg