Как да мислите и да харчите като милиардер

10164
Как да мислите и да харчите като милиардер

© Pixabay

Ако искате да бъдете милиардери, може би трябва да научите как действат милиардерите по света.

Натрупването и управляването на богатство не е лесно, но все повече милиардери правят точно това. Богатството на милиардерите е нараснало със 17% през 2016 г. като 145 нови милиардери са давали работа най-малко на 2.8 милиона души, според данни на PricewaterhouseCoopers и UBS.

Преди няколко месеца двете компании анализираха данни, които покриват 1 550 милиардери и две десетилетия назад във времето. Те също така провеждат над 25 интервюта с консултанти на милиардери и други интервюта с над 30 милиардери и приблизително 30 техни наследници, пише The Street.


И така, как човек може да последва тези милиардери и дори да добави името си сред техните? Информацията от проучването подкрепя следните предложения:

Приемете иновациите

Според икономиста Уилям Нордхаус 98% от социалната стойност на една иновация отиват при обществото, а едва 2% при новаторите и предприемачите. Милиардерите по света са свързани с компании в сектори като технологиите, които създават работни места и в идеалния случай повишават стандарта на живот в много страни.

Милиардерите по света притежават изцяло или частично компании, в които работят най-малко 27.7 милиона души по света или колкото трудовата сила на Великобритания.

Имайте предвид обаче, че не е задължително парите от технологичния сектор да са бързо спечелени. Стартъп компаниите с пазарна стойност от над 1 млрд. долара стават все повече в последното десетилетие. Измежду най-новите милиардери обаче, едва осем са основали настоящите си компании през последните 10 години.

Това са 20-те най-богати хора в света2017 г. е първата, в която в класацията на милиардерите на Forbes има над 2 000 души. Тяхното общо състояние пък е нараснало с 18%, до рекордните 7.67 трлн долара

Създавайте мрежи

Милиардерите винаги са работили в групи със себеподобни, когато става въпрос за бизнес, инвестиции или филантропия, но сега го правят, за да набират финансиране по-бързо. Компанията на Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway и компанията за дялово инвестиране 3G на най-богатия бразилец Жорже Пауло Леман, например, обединиха усилия, за да купят веригата Tim Hortons и хранителния конгломерат Kraft Heinz.

Все повече милиардери също така набират ресурси за социални и природозащитни цели. В инициативата на Уорън Бъфет и Бил Гейтс се включиха над 160 души, които ще дарят повече от половината от състоянието си за благотворителност.

"Тези предприемачи използват своите мрежи и се концентрират не само върху увеличаване на състоянието си, но и в това да бъдат полезни за обществото," според PwC.

Инвестирайте в неща, които обичате

Сред 200-те водещи колекционери на предмети на изкуството в света, 72-ма са милиардери, в сравнение с 28 през 1995 г. От тези 72-ма, 42-ма са от САЩ.

В същото време 140 спортни отбора по света са собственост на милиардери – в това число две трети от отборите в НБА и половината от отборите във Висшата лига на Англия. Средната възраст на милиардерите собственици на отбори е 68 г., докато средното им състояние възлиза на около 5 млрд. долара.

"Техните културни увлечения и по специално в сферата на изкуството и спорта оказват значителен ефект по света и по-конкретно в общностите, където живеят ," казва Джон Матюс от UBS.

Гледайте напред

В следващите 20 години милиардерите, които са на възраст 70 г. или повече ще прехвърлят 2.4 трлн. долара на свои наследници и на благотворителни организации. Повече от една трета (39%) от състоянието на милиардерите принадлежи на тези, които са на 70 г. или по-възрастни, а най-възрастните от тях са в САЩ и Европа.

Предвид факта, че милиардерските семейства действат все по-глобално и разпространяват богатството и активите си по целия свят, планирането на наследяването на тези бгатаства става все по-сложно предвид нарасналите регулации и строгия данъчен кодекс. Дори тези, които не са милиардери, имат план за прехвърляне на богатството и за увеличаването му от следващото поколение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg