Как да научите два езика едновременно?

1427
Как да научите два езика едновременно?

© pixabay.com

Пълно посвещение, фундаментални знания, дълъг път – с какво още асоциирате изучаването на език?

Битува стереотип, че трябва да посветите 10 000 часа, за да научите перфектно нещо ново. А ако тези 10 000 часа използвате едновременно за изучаването на два езика?

Потапянето в нова езикова среда е най-добрият тренажор за мозъка ни. Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-ниска е невропластичността ни. Можете да държите своето сиво вещество „в тонус“, ако заложите на механизма на обучението.

Нови думи, идиоми, фразеологизми и т.н. Те обогатяват способността на мозъка да анализира и да възприема околната среда.

Според изследване, публикувано в американското списание Proceedings of the National Academy of Sciences, постоянното изучаване на езици помага да се отложи болестта Алцхаймер.

Изучавайки специализирани текстове на Oxford English Dictionary и презентации на Cambridge, а също така анализирайки обратна връзка от студенти, могат да се изведат няколко ефективни начина за едновременно учене на два езика:

1. Правилно съчетание
Един от езиците трябва да ви бъде познат. В идеалния случай трябва да го умеете на средно ниво. Съвет: нека да бъде английски.

Не се опитвайте да учите едновременно два езика от нулата. Имате нужда от получаване на базова представа за структурата и основната лексика на един език. След това може да пристъпите към изучаването на втория.

2. Различни езици
На пръв поглед сходните граматика и думи може да опростят процеса. Но, повярвайте, ще се сблъскате с фактора пунктуация. Едновременното изучаване на два романски езика не е препоръчително.

Ако се бъркате в думите и произношението, препоръчваме да съставите списък от разлики между двата езика. Например, във формата на таблица.

3. Определете приоритетите си
Вдъхновение – един от ключовите фактори за вашия прогрес в изучаването на език. Може да загубите нишката, ако стоите на едно място. По-бързото придвижване в изучаването на един език помага да избегнете усещането за стагнация, ще ви мотивира да продължите напред и така ще стигнете с ентусиазъм до втория език.

4. Разпределете времето
Целта, която сте си поставили, е неосъществима без качествено управление на времето. Първата ви задача е да съставите разписание. В него трябва правилно да разпределите практическата част, т.е. дните, когато ще общувате и ще използвате новия език.

Следващата задача – да разпределите равномерно изучаването на граматиката, въвеждането на нови думи, слушането на аудио курсове, заниманията с преподавателя и т.н.

Какви качества са ни нужни, за да успеем?Образованието е крайъгълен камък на всяко общество и генератор на ценни кадри за бизнеса

Редувайте дните. Например, в понеделник и четвъртък – английски език, в сряда и петък – френски.

5. Взаимен превод 
Отличен начин да запомняте новата лексика е като правите преводи между двата езика, които изучавате. Комбинирайте методите на изучаване.

6. Различни методи на учене
Още един проверен начин за справяне с объркването по време на обучението. Използвайте различни методи за усвояване на двата езика.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg